Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jóváhagyott kilencszázmillió eurónyi forrást Magyarországnak az Európai Bizottság


Az Európai Unió végrehajtó testülete csütörtökön kilencszázmillió euró előleg kifizetését hagyta jóvá Magyarországnak a helyreállítási források eddig befagyasztott részéből. Az unió igyekszik elejét venni annak, hogy Budapest megvétózza az Ukrajnának nyújtott segélyeket.

Az Európai Bizottság a korrupció miatti aggodalmak, valamint a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének a veterán miniszterelnök, Orbán Viktor kormányzása alatt elkövetett megbontása miatt befagyasztotta a pandémia után létrehozott gazdasági helyreállítási alapok Magyarországnak szánt forrásait.

Válaszul Magyarország blokkolta az egyébként jövő hónapban esedékes uniós döntéseket, amelyek értelmében 2027-ig ötvenmilliárd eurós gazdasági segélyt nyújtanak Ukrajnának, és megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Kijevvel. Budapest akadályozta azt is, hogy az unió húszmilliárd eurós katonai segélyt adjon Kijevnek, és ellenzi a háború miatt Oroszország ellen hozott szankciókat.

Az EU támogatása döntő fontosságú Ukrajna számára, amely 2022 februárja óta küzd az orosz invázió visszaszorításával.

A moszkvai kapcsolataival dicsekvő Orbán szerint Magyarország semmivel sem korruptabb a többi uniós országnál.

Budapest az Európai Bizottságot szidalmazó óriásplakát-kampányt indított, Orbán pártja, a Fidesz pedig a „nemzeti szuverenitás megvédéséről” szóló törvényjavaslat elfogadását sürgeti – Magyarország mindkét lépéssel növeli a tétet az EU-val vívott csatában.

Ehhez kapcsolódóan: Küszöbön a 4,6 milliárd eurós magyar terv jóváhagyása

Alkudozás Magyarországgal

Az előlegkifizetések – amelyek nem követelik meg azoknak a jogállami feltételeknek a teljesítését, amelyekhez egyébként az unió a pénzügyi támogatásait köti – a REPowerEU-fejezet fejlesztéseire használhatók fel. Ez a világjárványt követő uniós gazdasági ösztönzőprogram része, célja az energiaellátás függetlenné tétele a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az EU illetékesei elmondták, hogy Magyarország módosított gazdaságélénkítési terve több éven keresztül összesen 10,4 milliárd eurót tesz ki – vagyis Magyarország 2023-as GDP-jének mintegy öt százalékát. Ebből 4,6 milliárd eurót a REPowerEU keretében kapna Budapest, 0,7 milliárd eurót támogatásként, 3,9 milliárdot pedig hitel formájában.

Az EU illetékesei közölték, hogy Magyarország a REPowerEU pénzeiből okos fogyasztásmérők beszerzése és az energiavállalatok digitalizálása révén modernizálhatja villamosenergia-szektorát.

A bizottság csütörtöki döntését, vagyis rábólintását Magyarország módosított gazdaságélénkítési tervére a többi EU-tagországnak is jóvá kell hagynia. Lehetséges, hogy már a 27 tagállam pénzügyminisztereinek december 8-i tárgyalásain sor kerülhet erre.

Uniós tisztviselők jövőre két, egyenként körülbelül 460 millió eurós kifizetéssel számolnak.

A tisztségviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy Magyarországnak teljesítenie kell az uniós feltételeket egyebek mellett a korrupció elleni küzdelemben és a bírói függetlenség biztosításában ahhoz, hogy hozzájuthasson újabb forrásokhoz.

Az EU illetékesei múlt hónapban a Reuters hírügynökségnek azt mondták: az unió azt fontolgatja, hogy feloldja a Magyarországnak szánt segélyt, elnyerendő Budapest támogatását Ukrajna mellett. A közelmúltban azonban a december 14–15-i, Ukrajnáról szóló EU-csúcstalálkozó előkészítésében részt vevő források egyre nagyobb kételyeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy Orbán meggondolhatja-e magát.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG