Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Július elsejéig változatlan formában marad az árstop


Tájékoztató tábla az élelmiszerárstopról a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén
Tájékoztató tábla az élelmiszerárstopról a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén

Egész Európában nőnek az árak, ennek elsődleges oka a háború, és amíg nem ér véget, az árak nőni fognak – mondta az élelmiszerárakkal és az üzemanyagárakkal foglalkozó kormányülés után a közösségi oldalára feltöltött videóban Orbán Viktor.

Az üzemanyag és a néhány alapvető élelmiszer esetében február elsején bevezetett árkorlátozás május elsején lejárt volna, a kormány azonban most úgy döntött, hogy július elsejéig meghosszabbítja mind az üzemanyagra, mind pedig a kiválasztott élelmiszerekre érvényes intézkedéseket.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a kormány 2022. február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztotta a tavaly október 15-i szinten. Az élelmiszerárstopot azzal indokolta, hogy meg akarja védeni a lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől.

Az élelmiszerárstop hét terméket érint, ezek:

  • a kristálycukor,
  • a búzafinomliszt,
  • a napraforgó-étolaj,
  • a sertéscomb,
  • a csirkemell,
  • a csirke far-hát és
  • a 2,8 százalékos UHT tehéntej.

Az élelmiszerárstopról tájékoztató táblát kellett kihelyezniük az érintett termékeket árusító üzletek működtetőinek, tulajdonosainak.

Ahogy arról az inflációval foglalkozó cikksorozatunk legutóbbi részében beszámoltunk, a kormányzati árstop ellenére is gyorsultak márciusban az inflációs folyamatok. Leginkább az élelmiszerek drágultak, de figyelmeztető jel, hogy a tartós fogyasztási cikkek ára is meglódult. Az infláció miatt a jegybank kénytelen a kamatokat emelni, ami a hitelek drágulását eredményezi. Kormányzati árstop nélkül 12 százalékos lenne az infláció. Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 8,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, leginkább az élelmiszerek drágultak

Az árkorlátozást folyamatosan bírálták a kereskedők, a Szabad Európa több cikkben is foglalkozott a helyzetükkel, azzal, hogy az intézkedés miatt magasabb áron kell beszerezniük az érintett termékeket, mint ahogy értékesíteni tudják, a veszteséget pedig nekik kell vállalniuk.

Az üzemanyagár-korlátozás drámaian érintette elsősorban a kisebb benzinkutakat, több bezárásra kényszerült, a helyzetet csak megfejelték az ukrajnai orosz invázió kirobbanása után jelentkező ellátási zavarok.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke szerint áprilisra megszűntek a március elején érzékelt anomáliák az üzemanyag-ellátásban, és kilencven százalékban sikerült a piacon helyreállítani az ellátást, ám a húszforintos literenkénti ártámogatás, amellyel a kormány megpróbált segíteni a kutaknak, csak arra volt elegendő, hogy csökkentse a töltőállomások veszteségét. A kis benzinkutak továbbra is ráfizetéssel működnek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG