Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jutalmat ajánl egy orosz cég azoknak, akik megsemmisítik a nyugati tankokat Ukrajnában


Amerikai Abrams tank akcióban egy lettországi NATO-hadgyakorlaton 2021. március 26-án
Amerikai Abrams tank akcióban egy lettországi NATO-hadgyakorlaton 2021. március 26-án

Egy orosz cég közölte, hogy ötmillió rubel (majdnem 26 millió forint) készpénzt ajánl fel az első katonáknak, akik megsemmisítik vagy elfogják a nyugati gyártású harckocsikat Ukrajnában. Előzőleg a Kreml azt ígérte, hogy az orosz erők megsemmisítik az Ukrajnába szállított nyugati tankokat.

Az Egyesült Államok, Németország és számos más európai ország sorakozott fel, hogy a következő néhány hónapban több tucat fejlett harckocsit küldjön Kijevnek, ezzel is segítve Ukrajna katonai képességét az első évfordulójához közelítő háborúban.

A döntést a Kreml veszélyes eszkalációként bírálta, Dmitrij Peszkov szóvivő pedig azt mondta, hogy a tankok égni fognak a fronton.

Most egy orosz cég – az az energiaipar számára segédanyagokat gyártó, uráli székhelyű Foresz – készpénzt kínál azoknak az orosz katonáknak, akik „elfogják vagy megsemmisítik” a német gyártmányú Leopard 2 vagy az amerikai Abrams tankokat.

A cég közölte, hogy ötmillió rubelt fizet az első orosz katonának, aki megsemmisíti az egyik harckocsit, és ötszázezer rubelt (2,6 millió forintot) minden rákövetkező ilyen támadásért. Az orosz tisztviselők és a háborút támogató állami tévéműsorok nyelvezetét visszhangzó Foresz azt hangoztatja, hogy a NATO „korlátlan mennyiségű” fegyvert pumpál Ukrajnába, és ezzel erősíti a konfliktust. Azt is közölte, hogy 15 millió rubel (77 és fél millió forint) jutalmat fizet a nyugati gyártású vadászrepülőgépekért, ha valaha is Ukrajnába szállítják.

A tankokat még nem indították útnak Kijevbe, több hónapba is telhet, mire az ígért szállítások nagy részét elküldik.

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy a háború kezdete óta több száz nyugati fegyvert semmisített meg.

Kijev korábban visszautasította ezeket a kijelentéseket, rávilágítva arra, hogy Oroszország például azt állította, hogy több amerikai gyártmányú HIMARS rakétakilövő állványt semmisített meg, mint amennyit valaha szállítottak az országnak.

A fejlett nyugati fegyverek, különösen a HIMARS korábbi szállításainak tulajdonítható a 11 hónapos háború menetének megfordítása, ezek segítették Kijevet a meglepetésszerű győzelmek sorozatához és az orosz erők visszaszorításához az invázió kezdetén elfoglalt területekről.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG