Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Környezeti katasztrófa fenyeget Oroszországban


Kamcsatkán gazdag a tengeri élővilág.
Kamcsatkán gazdag a tengeri élővilág.

Ökológiai katasztrófától tartanak környezetvédők az oroszországi Kamcsatka-félszigeten, ahol a napokban tömeges állatpusztulást észleltek.

A Greenpeace szerint a vízi élővilág pusztulását olajszennyezés okozhatta, ami már embereket is megbetegített.

Arra figyelmeztették az orosz hatóságok a Kamcsatka-félsziget partvidékén élőket, hogy ne menjenek a tengerpartra, miután a héten rengeteg kagyló, polip, tengeri sün és más tengeri állat tetemét mosta partra a víz. A pusztulást feltehetően valamilyen ipari szennyezés okozta, amire a környéken élők már korábban is felhívták a figyelmet.

Hetek óta lehetett tudni, hogy baj lesz

Az elpusztult élőlényekről először három hete tettek közzé felvételeket a közösségi médiában helyiek, akik rendszeresen az Avacsa-öbölbe jártak szörfözni. Közülük többen, miután a vízbe merészkedtek, orvosi ellátásra szorultak szem- és bőrirritáció miatt. Később nyilvánosságra hozott fotók és vizsgálatok arra utalnak, hogy a pusztulás ennél kiterjedtebb lehet, és az egész félsziget körül veszélyezteti a tengeri élővilágot.

A helyi Greenpeace jelentése szerint szakértők a vízminták vizsgálata során nagy mennyiségű olajipari szennyező anyagot, többek között fenolt találtak. A környezetvédők elmondása szerint ezt az orosz természeti erőforrásokért felelős miniszter, Alekszej Kumarkov is megerősítette, ugyanakkor a vizsgálatok eredményét hivatalosan csak a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Emberek is megbetegedtek

A fenol az olajfinomítás egyik mellékterméke, amit a nyersolajból víz kivonásával távolítanak el. Bőrrel érintkezve vagy szembe kerülve a vegyület maró hatású, lenyelve vagy belélegezve is képes mérgezést okozni, az emberi szervezetben kábultságot, vesebántalmakat, légzés- és szívbénulást okozhat.

Az orosz védelmi minisztérium másnap közölte, hogy a csendes-óceáni hadiflottának semmi köze az incidenshez. A Greenpeace ugyanis a héten egy olyan műholdfelvételt is közzétett, ami arra utal, hogy a mérgező anyag a képen látható, sárgára színeződött folyón keresztül jutott a tengerbe. Ez a folyó egy katonai kiképzőállomás mellett halad el, és az interneten már el is indultak a találgatások arról, hogy lehet-e a mérgezésnek köze egy esetleg itt történt, eltitkolt balesethez.

„A szennyezés kiterjedését még nem lehetett megállapítani, de mivel az egész partvonalon találtak elpusztult állatokat, rendkívül súlyos lehet a helyzet” – írta a Greenpeace pénteki közleményében. A szervezet szerint a szennyeződés miatt több helyi lakos is megbetegedett, a tüneteik között szerepel a rosszullét, hányás, gyengeségérzet és magas láz – ezek mind a fenolmérgezés jelei is.

Ökológiai katasztrófától tartanak

A Greenpeace szerint a szennyezés, ha nem kezelik megfelelően, ökológiai katasztrófát okozhat a Kamcsatka-félsziget térségében, ezért felszólították az orosz kormányt a kár azonnali enyhítésére, a Főügyészséget pedig, hogy vizsgálják ki, kit terhelhet felelősség a szennyezés miatt.

A Kamcsatka-félszigeten élő mintegy 300 ezer ember jelentős része a halászatból él, őket egészségükben és megélhetésükben is veszélyezteti a szennyezés. A félszigeten található Oroszország egyik legnagyobb nemzeti parkja, a Kronockij Bioszféra-rezervátum, ami része az UNESCO Világörökségnek.

A dpa és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG