Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mindenki vár valamire: a közművelődési dolgozók továbbra is a béremelésükre


Egy motoros mozgó könyvtár Sri Lankán.
Egy motoros mozgó könyvtár Sri Lankán.

"Megszületett az Igazság, a Jóság, akit úgy vártunk: megszületett végre” – ezzel a Wass Albert idézettel köszöntötte az ünnep alkalmából Kásler Miklós humánminiszter a közgyűjteményekben és a közművelődésben dolgozókat. Akiknek szakszervezete továbbra is várja, immár – ahogy nyílt levelük fogalmaz - „gyermeki lélekkel” az ágazati dolgozók béremelésének fedezetét. Úgy tűnik, ehelyett inkább a rászoruló önkormányzatok kézből etetése következik.

A közművelődési dolgozók szakszervezete továbbra is inkább a beígért béremelések törvényi és anyagi fedezetét várja a kormánytól, mintsem a Jézus eljövetelét felidéző üdvözleteket – amilyet az illetékes miniszter küldött az ágazat dolgozóinak. Legalábbis ez áll az ágazati szakszervezet nyílt levelében.

A földi igazság azonban a májusban kormányrendeletbe is foglalt béremelés ügyében még várat magára. Sőt, úgy tűnik, a kormány nem teljesíti azok, így az ágazati dolgozók szakszervezete, a KKDSZ kérését, akik egy hivatalos rendelkezést várnak a pénzről.

Biblikus metaforák mindkét oldalról

A szakszervezet szarkasztikus nyílt levélben reagált a miniszter üdvözletére Hosszúra nyúlt ádvent címmel. „Az EMMI hivatalos képviselői ..az elmúlt hónapokban változatos, kreativitásukat bizonyító válaszokat adtak a megígért, de eddig még ki nem fizetett 6%-kal kapcsolatban, hivatalos kormányhatározat és/vagy végrehajtás azonban május óta nem született e tárgyban.

Talán a várakozás izgalmát fokozandó történt eddig így?

Gyermeki lélekkel várjuk tehát a Wass Albert idézetben is szerepelő Igazság és Jóság megszületését, a 6%-os béremelés kifizetéséről szóló kormányhatározatot és a kifizetés biztosításához az intézményfenntartóknak biztosított kormánytámogatást” – írják.

Kifizetés jogcím nélkül

Amint azt korábban megírtuk, a parlament – az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan – a közművelődésiek közalkalmazotti státuszát is elvette. Cserében a kormány ígéretet tett arra, hogy azoknak, akik vállalják az új státuszt, és „bemennek” a Munka Törvénykönyve alá, novembertől – januárig visszamenően – hat százalékos béremelést ad.

Teltek a hónapok, közeledett a december, az első kifizetés ideje, és a szakszervezet érdeklődött a béremelés fedezetéről. (Az ágazati dolgozók kb. 90%-a vállalta a státuszvesztést.) A minisztérium, az EMMI előbb a Pénzügyminisztériumhoz dobta a labdát, majd azt mondta, hogy a közművelődési intézményeket fenntartó önkormányzatok már júniusban megkapták a béremelés fedezetét.

Csakhogy több, általunk is megkérdezett önkormányzat jelezte, hogy egyrészt az a normatíva nem erre a célra volt „pántlikázva”, másrészt nem is lett volna elég a béremelésre. Ezért sokan nem nyúltak a pénzhez, nehogy később vissza kelljen fizetniük.

Egy önkormányzat ugyanis csak úgy teljesíthet kifizetéseket, ha odaírja, hogy annak milyen törvényes forrása van. Ilyen rendelkezést pedig nem kaptak, mondták el lapunknak.

A minisztérium tudja, hol maradt el a bérfejlesztés

A miniszter karácsonyi üdvözletére írt csípős szakszervezeti válasz kapcsán most is megkerestük Dobrovits Orsolyát, a KKDSZ elnökét. Ő elmondta, hogy egyre több önkormányzat kénytelen saját forrásból kifizetni a visszamenőleges béremelést, „mert nagy rajtuk nyomás”, de továbbra sincs hivatalos irat, nevesített forrás a központi bérfejlesztéshez. Emiatt nem biztos, hogy visszakapják, ha a saját forrásaikból megelőlegezik.

A szakszervezeti elnök úgy tudja, hogy a minisztérium illetékes államtitkársága készített egy összeírást, melyből kiderült, hogy a nagyobb városokban, ahol több az érintett munkavállaló, nincs fedezet erre, míg „a kisebb településeken inkább tudtak fizetni a júniusban kapott emelt pénzből”.

Ugyanakkor azok az országos intézmények sem tudják jövő évi költségvetésükbe betervezni a hat százalékkal emelt bért, amelyek 2020-ra még elég pénzt kaptak.

Kézből etetés következik?

Információink szerint az lesz majd a megoldás, hogy azok az önkormányzatok, melyek nem tudják kifizetni a béremelést, az EMMI-hez fordulhatnak, ami dönt arról, kapnak-e hozzá plusz pénzt.

Vagyis úgy tűnik, hogy a kormány a közművelődési és közgyűjteményi dolgozók béremelése kapcsán is azt az önkormányzati politikát folytatja, amit nemrég az iparűzési adó kapcsán hirdetett meg: maga akarja eldönteni, melyik önkormányzatnak segít a béremelések kifizetésében.

Csakhogy itt nem az önkormányzatok saját bevételeiről és – esetleg rossz, pazarló - gazdálkodásáról van szó, hanem a Magyar Közlönyben megjelent béremelés törvényes fedezetéről.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG