Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kadirov betegsége miatt Putyin azt fontolgatja, mi legyen Csecsenfölddel


Ramzan Kadirov Groznijban 2023 decemberében
Ramzan Kadirov Groznijban 2023 decemberében

Ramzan Kadirov, a régóta hatalmon lévő csecsen vezető egészségi állapota a hírek szerint megromlott. Az észak-kaukázusi régióban nemrég történt személycserék erősítik a gyanút, hogy átmenet várható. Vajon az orosz védelmi minisztérium egyik feltörekvő alakja a legjobb választás a labilis régió vezetésére?

Látszólag minden rendben volt, amikor május 22-én Ramzan Kadirov a beszámolók szerint látogatást tett a Kremlbe, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Kadirov Telegramon közzétett bejegyzése szerint tájékoztatta Putyint a régiójában elért állítólagos gazdasági sikerekről, és ígéretet tett arra, hogy „az első parancsra (…) több tízezer kiképzett és felszerelt tartalékost” küld Ukrajnába harcolni.

Bár Kadirov egészségesnek tűnt az eseményről közzétett egyetlen fényképen, a találkozó idején már olyan hírek terjedtek, hogy a 47 éves vezető súlyos beteg. Ezek a jelentések, a magas szintű csecsenföldi személycserék, valamint Kadirov gyakorlatának felgyorsulása, hogy kormányzati tisztségeket és kitüntetéseket adományoz a gyermekeinek, felerősítették a gyanút, hogy átmenet készül mind a csecsen fővárosban, Groznijban, mind Moszkvában.

Ramzan Kadirov és Vlagyimir Putyin a május 22-i találkozón a Kremlben
Ramzan Kadirov és Vlagyimir Putyin a május 22-i találkozón a Kremlben

Az elmúlt hónapokban Aptyi Alaugyinov vezérőrnagy, az Ukrajna elleni orosz háborúban részt vevő csecsen erők parancsnoka tűnt a legesélyesebb utódnak, akit megfigyelők szerint nem Kadirov, hanem a Putyin környezetében lévő úgynevezett sziloviki, a katonai, biztonsági és titkosszolgálati elit képviselői támogatnak. Ez akkor szúrt igazán szemet, amikor Kadirov és Alaugyinov külön delegációval vett részt Putyin május 7-i beiktatásán.

Mindent a családnak

Putyin 2007-ben, három évvel Kadirov apja, Ahmed Kadirov csecsenföldi vezető meggyilkolása után nevezte ki Ramzan Kadirovot Csecsenföld élére. Az orosz és külföldi jogvédők által bírált, elnyomó taktikát alkalmazó Kadirovot azzal bízták meg, hogy hozzon stabilitást az ország legnyugtalanabb régiójába.

Áprilisban a Novaya Gazeta Europe, amely az Észak-Kaukázusról szóló, jól informált tudósításairól ismert, arról számolt be, hogy Kadirovnál 2019 januárjában hasnyálmirigy-gyulladást diagnosztizáltak. A nemrég készült videókon, amelyeken Kadirov láthatóan felpuffadt és szavai elmosódottak, tovább erősítették a betegségéről szóló híreket.

Kadirov többször tagadta, hogy beteg lenne, de az erősen szerkesztett, edzés közben készült videók, amelyeket bizonyítékként tettek közzé, kevés elemzőt győzött meg.

„Egyértelmű, hogy ez az ember rosszul van – mondta Tumso Abdurakhmanov száműzetésben élő csecsen ellenzéki blogger. – Úgy tűnik, hogy vannak olyan időszakok, amikor az orvosoknak sikerül stabilizálniuk vagy javítaniuk az állapotán, de egyértelmű, hogy Kadirov beteg, nem gyógyult meg” – tette hozzá.

Május 21-én Kadirov leváltotta a régió miniszterelnökét, Muszlim Hucsijevet, aki 2018 óta töltötte be a posztot, és lecserélte Isza Tumkhadzsijev miniszterelnök-helyettesre, aki Kadirov egyik rokonának felesége. Ugyanakkor Kadirov 18 éves fiát, Ahmatot nevezték ki regionális sportminiszternek. Mellette húszéves vejét, Ramzan Viszmuradovot nevezte ki tárca nélküli miniszterelnök-helyettesnek. A regionális kormányzat 23 vezető tisztségéből hatot Kadirov gyermekei vagy házastársaik töltenek be, míg ötöt távolabbi rokonok vagy olyanok, akik Kadirov szülővárosából valók.

„Kadirov azért nevezte ki a rokonait, hogy megvédje magát a változásoktól, ha romlik az egészségi állapota – mondta Ilja Sámanov, a Transparency International oroszországi szervezetének vezetője. – Ha ez megtörténik, akkor közeli, megbízható emberei lesznek kulcspozíciókban” – tette hozzá.

Napokkal korábban, május 16-án váratlanul eltávolították Magomed Daudovot, aki sokáig Kadirov egyik leghűségesebb szövetségese volt, és 2016 óta a csecsen parlament elnöke. Abubakar Jangulbajev csecsen emberi jogi aktivista szerint Daudov menesztése valószínűleg nem Kadirov betegségének közvetlen következménye, hanem a régióban tapasztalható politikai feszültségből eredhetett.

„Az a tény, hogy ez ilyen hirtelen történt, arra utal, hogy Magomed Daudov Ramzan Kadirov háta mögött tett valamit, amiről Ramzan nem tudott” – folytatta.

„Daudov jövője nagyon bizonytalan” – mondta, hozzátéve, hogy amikor Daudov újságírókkal beszélt az elbocsátása után, „egyértelműen nagyon meg volt rémülve”.

Azok a hírek, amelyek szerint Daudovnak hamarosan új pozíciója lesz, egyelőre nem igazolódtak be.

Fényes csillag

Április 16-án Putyin kinevezte Alaugyinovot a védelmi minisztérium katonai-politikai osztályának helyettes vezetőjévé. Ezzel lényegében ő lett a felelős a politikai ügyekért a hadseregben. Az ötvenéves férfi továbbra is az Ukrajnában harcoló csecsen Ahmat zászlóalj parancsnoka.

Aptyi Alaugyinov
Aptyi Alaugyinov

Alaugyinov állítólag a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-zsoldosok tavaly júniusi rövid lázadása idején szerzett tekintélyt a Kremlben. A zendülés lezárása után ő segítette számos Wagner-zsoldos integrálását az Ahmat zászlóalj egységeibe.

Kirill Martynov, a Novaya Gazeta Europe főszerkesztője a Current Time-nak, a Szabad Európa orosz szolgálatának azt mondta, hogy sok befolyásos sziloviki nem kedveli Kadirovot, aki a legjelentősebb regionális vezető Putyin Oroszországában. A Kadirov és egyes orosz biztonsági szervek közötti feszültségek a kétezres évekre nyúlnak vissza.

„Lehetséges, hogy a Kremlben úgy gondolják, hogy a háború, a jelentős katonai költségvetés, valamint Alaugyinov katonai karrierje miatt – aki az ukrajnai teljesítményéért megkapta a legmagasabb, Oroszország Hőse kitüntetést – most lehetőség van arra, hogy Kadirov rossz egészségi állapotát kihasználva új rendet teremtsenek Csecsenföldön” – mondta Martynov, hozzátéve, hogy sokan azt szeretnék, ha Csecsenföld csak egy átlagos régiója lenne az Orosz Föderációnak.

Abdurakhmanov egyetértett azzal, hogy Alaugyinov kinevezését „nagyon komolyan fontolgatják. (…) A csillaga most fényesen ragyog az orosz politikai égbolton” – tette hozzá.

Írta Robert Coalson a Caucasus.Realities és a Current Time, a Szabad Európa orosz szolgálatának tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG