Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kamionon bejutni Nagy-Britanniába – egy migráns napja


Egy migráns fut egy magyar rendszámú, a Csatorna-alagútba tartó kamion mellett Calais-ban 2021. október 14-én
Egy migráns fut egy magyar rendszámú, a Csatorna-alagútba tartó kamion mellett Calais-ban 2021. október 14-én

Mohamed és Dzsaber mindennap keresi az alkalmas kamiont; úgy tűnik, ma délután megtalálják. Nagy-Britanniába akarnak átjutni Franciaországból potyautasként, a Csalagúton keresztül.

Ez a teherautó megfelelőnek tűnik. Odakiáltanak a barátjuknak, hogy ugorjon. Szalad, elkapja a vezetőfülkét a csomagtérrel összekötő nyerget, és megkapaszkodik benne. A kamion nem áll meg, vagyis a sofőr nem vette észre.

A kamion és potyautasa eltűnik a francia autópályán a Csalagút felé. Barátai abban bíznak, hogy eléri úti célját: Nagy-Britanniát.

Több százan Kelet-Afrikából és a Közel-Keletről

Mohamed és Dzsaber fiatal szudáni menekült, a hazájukban dúló háború elől szöktek el. Emberrablást vagy verést szenvedtek el Líbiában, átkeltek az életveszélyes Földközi-tengeren Olaszországba. Most az észak-franciaországi Calais városában vannak, és több száz másik, többnyire Kelet-Afrikából és a Közel-Keletről származó emberhez hasonlóan teherautókba bújva próbálnak Nagy-Britanniába jutni. A módszer veszélyes és akár halálos is lehet.

A politikusok a Csatorna mindkét oldalán azon vitatkoznak, hogy lehet megállítani őket, miután az elmúlt hónapokban ezrek jutottak át a vízen Nagy-Britanniába. A folyamatot fokozott bevándorlóellenes retorika kíséri.

A franciák szerint vonzerő a brit lazaság is

Azok, akiknek van némi pénzük, fizetnek, hogy gyakran veszélyes vizeken, rossz állapotú, túlzsúfolt hajókon eljussanak Nagy-Britanniába, de akiknek nincs, azoknak fel kell ugraniuk a Franciaország és Nagy-Britannia között közlekedő heti több tízezer kamion egyikére.

A calais-i migránsok közül sokan gazdasági lehetőséget keresnek, vagy családi és szociális kapcsolataik miatt szeretnének eljutni az Egyesült Királyságba. A francia hatóságok szerint nagy vonzerő az is, hogy a brit szabályok meglehetősen lazák a tartózkodási okmányokkal nem rendelkező migránsokkal szemben.

Csak a családtagok nélkül érkező, fiatal és életerős migránsok merik megpróbálni a kamionugrást. Ez csapatmunka.

Kidolgozott kódrendszer; egyedül nem megy

Egy hideg őszi napon a múlt héten Calais-ban öt fiatalember kuporgott a körforgalomnál egy sáros építési terep mellett, és figyelte, ahogy a teherautók kihajtanak egy raktárból. Hatodik társuk elbújt az út közelében.

Amikor ígéretesnek tűnő kamion bukkant fel, a többiek rákiáltottak, hogy ugorjon fel rá.

Van egy kódjuk arra, hogy a kihajtó teherautók közül melyikre kell felkapaszkodni.

„Azt mondjuk, hogy az egyes nem, a kettes sem, a harmadik igen” – magyarázza Mohamed, aki csak a keresztnevét árulja el, mert attól tart, hogy letartóztatják vagy kiutasítják, amiért illegálisan próbál átjutni a határon.

Egy migráns ugrik fel egy Franciaországból Nagy-Britanniába tartó kamionra Calais-ban 2021. október 14-én. A gyakorlat veszélyes, sőt néha halálos. Kamionokon elrejtőzve próbálnak átjutni a rendőrök által keményen őrzött Csalagúton a papírok nélküli afrikai és közel-keleti menekültek
Egy migráns ugrik fel egy Franciaországból Nagy-Britanniába tartó kamionra Calais-ban 2021. október 14-én. A gyakorlat veszélyes, sőt néha halálos. Kamionokon elrejtőzve próbálnak átjutni a rendőrök által keményen őrzött Csalagúton a papírok nélküli afrikai és közel-keleti menekültek

Ha nem oda tart, újra kell próbálkozni

A kamionsofőrök ellenőrzik, hogy nem jutott-e fel valaki a nyeregre, vagy megállnak, hogy elmondják a potyautasoknak: nem Nagy-Britanniába mennek, nincs értelme felmászni a fedélzetre. Járőrautók is gyakran jönnek bekapcsolt szirénával, hogy elrettentsék a menekülteket.

Ha valaki feljut, figyeli a kamion útvonalát. A bal és jobb kanyarok sorrendje alapján tudja, hogy a csatorna túloldalára, az ígéret földjére megy-e a jármű. Ha nem, leszáll és újrakezdi.

Mohamednek kétszer sikerült észrevétlenül feljutnia egy teherautóra, de le kellett ugrania, amikor rájött, hogy nem az Egyesült Királyságba tart.

Segélykiáltás a hűtőkocsiból

Van, aki a fülke és a rakomány közötti térben utazik, más bemászik a csomagtérbe, ha ki tudja nyitni az ajtót.

De még ha jó irányba megy is a jármű, további kihívások és veszélyek várnak rá. A rendőrség a Csalagútnál olyan technológiát vet be a kamionok ellenőrzésére, amely a testhő és a mozgó árnyék alapján azonosítja a rejtőzködő potyautast. Ha felfedezik, leszállítják a járműről. Tavaly több mint 18 ezer menekültre bukkantak teherautókon, 2021-ben eddig 11 ezerre.

Menekültügyi érdekképviseleti csoportok és emberi jogi megfigyelők arról számoltak be, hogy segélykérő hívások futnak be hozzájuk hűtőkocsiban tartózkodó migránsoktól, akik attól félnek, hogy megfulladnak vagy halálra fagynak. Van, aki azt állítja, hogy a rendőrök elfogás közben bántalmazták.

Van, aki a kerekek alatt végzi

Akad, akinek csontja törik vagy még rosszabbul jár, amikor a mozgó teherautóra próbál felugrani. Szeptember végén a húszéves Jasszer Abdallát halálra gázolta egy kamion.

Abdalla is Szudánból menekült el. Arról álmodozott, hogy taxis lesz Nagy-Britanniában. A calais-i migránsközösség meggyászolta; egy héttel később több mint háromszázan vonultak fel az emlékére.

A kamionsofőrökhöz intézett felhívásukban ezt kérdezték: „Ha menekültet veszel észre a kocsin, elkezdesz kacsázni, újra és újra fékezel, amíg elengedünk. Miért nem folytathatjuk az utat?”

A kamionugrók tovább próbálkoznak.

Rendőrök egy migránstáborban Calais-ban 2021. október 14-én. Akinek van pénze, az próbálkozhat a vacak kis hajókkal, akinek nincs, annak marad a kamionugrás
Rendőrök egy migránstáborban Calais-ban 2021. október 14-én. Akinek van pénze, az próbálkozhat a vacak kis hajókkal, akinek nincs, annak marad a kamionugrás

Az erdőben is vegzálják őket

Éjszaka a Calais-környéki erdőben alszanak – ha szerencséjük van, sátorban, de inkább egy fa alatt. Emberi jogi megfigyelők szerint a rendőrök minden reggel rajtaütést tartanak a táborokban, letartóztatják őket, könnygázt vetnek be ellenük és elkobozzák a holmijukat.

„Van, aki egy napig, néhányan egy hétig, mások egy hónapig maradnak. Én négy hónapja és tizenöt napja vagyok itt” – mondja Mohamed. Úgy becsülik, hogy naponta két-három embernek sikerül feljutnia egy Nagy-Britanniába tartó kamionra.

Ahmad, a 28 éves szudáni kamionugró, aki 2018-ban a háború miatt hagyta el hazáját, egy riporternek megmutatta azt a TikTok-videót, amelyet Jasszer halála után egy nappal készítettek valakiről, aki át tudott jutni.

A videón egy férfi fut egy fehér-kék kamion mellett, és felkapaszkodik rá.

A képsoron arab szöveg, a Union Jack és az angol ábécé két betűje látható: UK. Vagyis Egyesült Királyság.

Készült az AP riportjának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG