Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: puncsminyon maszk nélkül


Ezentúl minden hétköznap egy cikkben foglaljuk össze az április 3-ra kiírt választás friss kampányhíreit. Gyorsan áttekintheti azokat az információkat, eseményeket, amelyek mögött nyíltan vagy rejtett áttétellel bármely politikai erő népszerűsítésének szándéka áll.

Újabb videók jelentek meg a kormányfő Facebook-oldalán a Pest megyei, Budakeszit és Budaörsöt magába foglaló 2-es választókerületben tett látogatásáról. Orbán Viktor ismét Menczer Tamás társaságában fogyaszt, a korábbi lángosozás után ezúttal egy cukrászda kínálatából válogat, puncsminyont és Rákóczi-túróst kér, majd a 25 év alattiak szja-mentességéről értekezik a családi vállalkozás legkisebb tagjával. A kommentelők szóvá tették, hogy bár az üzlet zárt helyiség, a miniszterelnök és kísérője sem viselt maszkot, szemben a szabályokat betartó eladókkal.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is egy Facebook-videóban tett ígéretet a rezsicsökkentés megtartására. Márki-Zay Péter azt ígérte, okosabban és igazságosabban fogják alacsonyan tartani a közműszolgáltatások árát. Egy ózdi panelben lakó családot látogatott meg a politikus a helyi ellenzéki jelölt társaságában, hogy az ellenzék panelprogramjáról beszéljen, amelyben a valódi rezsicsökkentés alapját látja.

Márki-Zay Péter egy másik közösségi médiás aktivitással is észrevetette magát, amikor a kormányfő a szélsőjobboldali pártvezetők madridi megbeszélésén készült fotót posztolt. Ezen egy ritka pillanat látható, Orbán Viktor újságírók gyűrűjében áll, a képhez pedig a „Van kérdés?” szöveget írta a miniszterelnök. A kommentelők között összellenzéki kihívója is felbukkan: „Nekem lenne pár” – írta. De nemcsak Orbán Viktorhoz, hanem választókerületének (Csongrád megye, 4. számú oevk) kormánypárti képviselőjéhez is. Lázár Jánost is vitára hívta Márki-Zay Péter, arra utalva, hogy „aki közfeladatra jelentkezik, attól alapvető a tisztelet a választók felé”.

Az ellenzéki összefogás kérdőívet küldött a választóknak e-mailben, hogy megtudja, mit tartanak jelenleg az ország legnagyobb problémájának, az elmúlt egy év legnehezebb kihívásának, mit gondolnak az életszínvonal alakulásáról. Az Egységben Magyarországért Kampányközpontja a levélben azt állítja, terv szerint zajlik és utolsó szakaszához érkezett az ellenzék programjának véglegesítése.

A családokért felelős parlamenti államtitkár is beszállt a kampányba. Egy Facebook-bejegyzésben Márki-Zay Péter megjegyzéseit bírálta a rezsicsökkentésről, a 13. havi nyugdíjról és az élelmiszerárstopról. Zsigó Róbert ezekkel szembeállította a kormány intézkedéseit, amelyek szerint februárban dupla nyugdíj érkezik, az átutalás 11-én történik, a postai kézbesítés pedig 9-én kezdődik.

Halálos fenyegetésről számolt be Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének ellenzéki jelöltje. Facebook-posztja szerint Jézsó Gábor egy e-mailben kapott egy véres kést ábrázoló képet „Megkésellek” felirattal. Feljelentést tett. A katolikus teológus a tavalyi időközi választás nyertesével, a fideszes Koncz Zsófiával szemben indul az áprilisi választáson.

A hétvégén is folytatódott a 4,5 milliárd forintos támogatásra számító Petőfi-film körüli nyilatkozatháború. A forgatókönyv írására és produceri munkákra vállalkozó Rákay Philip és a produkcióban nem szereplő Schilling Árpád rendező közötti vita két üzenetváltáson belül az ízléstelen személyeskedésig süllyedt.

Nem kifejezetten kampányhír, de a választókra tartozik, hogy a héten kezdi kézbesíteni a Posta a névjegyzékbe vételről szóló értesítőket a 7,8 millió, magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárnak. Aki február 11-ig nem kap ilyen levelet, a jegyzőnél kérheti felvételét a listára.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG