Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy lépéssel közelebb a választáshoz, érkeznek az értesítők


Arra a lakcímre viszi ki a postás a választási népszavazási értesítőt, amelyen a választó a január 26-ai névjegyzék szerint lakik.
Arra a lakcímre viszi ki a postás a választási népszavazási értesítőt, amelyen a választó a január 26-ai névjegyzék szerint lakik.

A 7,8 millió választópolgárnak legkésőbb február 11-éig postázzák az értesítőt a lakcímükre arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, és szól a jegyzőnek, új értesítőt állítanak ki neki.

Január 31-én kezdi kézbesíteni és legkésőbb február 11-éig postázzák a Magyarországon élő 7,8 millió választópolgárnak az országgyűlési választásról és népszavazásról szóló értesítőt. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az április 3-ai választásig betöltik 18. életévüket, szintén most kell megkapniuk az értesítőt.

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról értesíti a választókat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítőket a január 26-ai névjegyzéki állapotnak megfelelő címre viszi ki a Magyar Posta. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Kvíz: Lejárt a viták ideje?

Kvíz: Lejárt a viták ideje?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Mi szerepel az értesítőn?

Az értesítő a választó személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza.

Szerepel rajta a szavazás helye, ideje, és azt, hogy a választó melyik választókerületben, településen szavazhat, illetve az is, hogy a szavazókör akadálymentesített-e.

Az, aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, vagy nemzetiségi névjegyzékbe vételénél nem kérte, hogy az terjedjen ki az országgyűlési képviselők választására is, a parlamenti választáson egy egyéni képviselőre és egy pártlistára szavazhat. Ha a pártlisták helyett inkább a nemzetisége országos önkormányzata által állított listára kívánna szavazni, március 18-án 16 óráig kérheti nemzetiségi névjegyzékbe vételét az országgyűlési képviselők választására kiterjedő hatállyal.

Az MTI összefoglalója szerint azok a választók, akik szerepelnek a nemzetiségi névjegyzékben, egy egyéni képviselőre és nemzetiségük országos önkormányzata által állított listára szavazhatnak. Ha a nemzetiségi lista helyett inkább pártlistára szavaznának, ezt levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül március 30-án 16 óráig, személyesen vagy elektronikus azonosítással április 1-jén 16 óráig kérhetik.

A Szabad Európa folyamatosan beszámol a választással és a népszavazással kapcsolatos fejleményekről. Valamennyi hírt, tudósítást, elemzést, videót és podcastot megtalálja választási rovatunkban.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG