Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely: A főváros márciusra csődbe megy kormányzati segítség nélkül


Karácsony Gergely főpolgármester az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén a budapesti Madách téren 2022. április 2-án.
Karácsony Gergely főpolgármester az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén a budapesti Madách téren 2022. április 2-án.

A főpolgármester a Republikon Intézet budapesti konferenciáján beszélt erről. Az ellenzéki polgármesterek részvételével tartott kerekasztal-beszélgetés apropója az volt, hogy három év, vagyis az ötéves ciklus több mint fele eltelt az önkormányzati választás óta.

Karácsony Gergely egyebek között arról beszélt a hvg.hu tudósítása szerint, hogy az energiaválság minden eddiginél nehezebb feladat elé állítja az önkormányzatokat, amelyek egyébként szerinte sok esetben a kormánynál jobban reagáltak a járványhelyzet, az ukrajnai menekültek és az energiaválság kihívásaira.

A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy látva a holland tőzsde gázárait, nem tudja túlélik-e 2023-at. Szerinte kormányzati segítség nélkül a főváros jövő márciusra csődbe megy.

Nemény András, Szombathely polgármestere arra figyelmeztetett, hogy most a kormánypárti településeket is eléri a csőd. Ő elképzelhetőnek tartja, hogy a 2024-es önkormányzati választás után eltörli a kormány a közvetlen polgármester-választást.

Csőzik László, Érd polgármestere emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás óta az önkormányzatok érdemi feladatköreinek több mint felét elvették, ezek közül leginkább az iskolák fenntartását és az építéshatósági jogköröket fájlalta.

Matkovich Ilona, Vác polgármestere ehhez hozzátette, hogy miközben elvették az iskolafenntartói feladatokat az önkormányzatoktól, náluk hagyták a közétkeztetést, amit a jelenlegi élelmiszerárak mellett lehetetlen kihozni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG