Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely: A főváros zsebében turkál a kormány, 25 milliárd a tét


Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2023. június 6-án
Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2023. június 6-án

A főpolgármester szerint törvénysértő módon akar a kormány 58 milliárd forintot elvonni idén a fővárostól szolidaritási hozzájárulás címén, ezért bírósághoz fordulnak. Azonnali jogvédelmet kérnek, hogy ne tudják leemelni a főváros számlájáról a még fennmaradt 25 milliárdos, vitatott összeget – mondta Karácsony Gergely.

Beadványt nyújtanak be a Fővárosi Törvényszékre, hogy közigazgatási perben szerezzenek érvényt a budapestiek jogainak és pénzének – mondta Karácsony Gergely főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

A kormány által szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati sarc 2018-ban még ötmilliárd forint volt, idén 58 milliárdra emelkedett, jövőre pedig 75 milliárdot szednének be – közölte.

Ez a sarc nemcsak erkölcstelen, de törvénytelen is – jelentette ki. Mint mondta, nemzetközi egyezmények, az Alaptörvény és az Önkormányzati törvény is kimondja, hogy az önkormányzatok kötelező feladataik ellátásához állami normatívára jogosultak, valamint nem lehet elvonni az önkormányzatok vagyonát és tulajdonát.

Szerinte a szolidaritási hozzájárulás idei mértéke 25 milliárd forinttal magasabb, mint amennyit a Fővárosi Önkormányzat kap kötelező feladatainak ellátására.

„A főváros zsebében turkál a kormány, amikor a 25 milliárd forintos saját bevételünket elvonja a központi költségvetés céljaira” – fogalmazott.

A kormány azt állítja, hogy az elvont pénzből a szegény önkormányzatokat finanszírozza, de ez az állítás nem igaz szerinte. Ez a központi költségvetésbe folyik be, és mindenféle célokat lehet finanszírozni belőle – tette hozzá.

Az az 58 milliárd forint, amit a fővárosnak idén be kellene fizetnie a költségvetésbe, pontosan megegyezik azzal az összeggel, amit a költségvetésből finanszírozott Bethlen Gábor programból Tiborcz István érdekeltségeinek jutott idén – mondta Karácsony Gergely.

„A fővárosnak kutya kötelessége, hogy minden létező politikai és jogi eszközzel megvédje a budapestiek pénzét, ezért a mai napon beadjuk keresetünket a közigazgatási bíróságra, és azonnali jogvédelmet is kérünk. A per jogerős lezárásáig a bíróság tiltsa meg, hogy az államkincstár levegye a főváros számlájáról azokat az összegeket, amelyekkel a központi költségvetést akarják finanszírozni” – fogalmazott a főpolgármester.

Szerinte a bíróságnak minden oka megvan arra, hogy elrendelje az azonnali jogvédelmet, tartalmi és formai okok miatt is. Azt, hogy egy önkormányzat menyi állami normatívát kap, és abból mennyit vonnak le szolidaritási hozzájárulás címén, egy jogorvoslati lehetőséget biztosító határozatban kell megállapítani, de nincs ilyen – jelentette ki.

„Az, hogy nekünk mennyi adót kell befizetnünk, az valójában sehol nincs leírva, egyszerűen közli az államkincstár. Azt gondolom, hogy egy 58 milliárdos tétel esetén legalább egy határozatnak kellene születnie. Ez azért fontos, mert ha nincs határozat, akkor nincs jogorvoslat” – fogalmazott.

Karácsony Gergely szerint az államkincstár már levonta azt az összeget, amelyet ő még törvényesnek tart. Az 58 milliárd forintból 25 milliárd maradt, ennek a levonását szeretnék megakadályozni a keresettel. Bízik benne, hogy a bíróság az érveiket meghallgatva azonnali jogvédelmet rendel el, és megtiltja, hogy az államkincstár levonja a pénzt.

XS
SM
MD
LG