Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely kiszállt, Márki-Zay Péter mérkőzik meg Dobrev Klárával


Karácsony Gergely
Karácsony Gergely

Két nappal az ellenzéki előválasztás második fordulójának rajtja előtt érkezett az újabb bejelentés Karácsony Gergely visszalép és Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztási verseny második fordulójában. Erre már a DK mellett Orbán Viktor is reagált. Előtte nem sokkal szellőztette meg a sajtó, hogy lemondott posztjáról Karácsony Gergely kampányfőnöke. Gál J. Zoltán egyelőre nem kommentálta a hírt.

"Arra a belátásra jutottam tegnap nagyjából olyan 11 óra körül, hogy ha ezt nem lépem meg, akkor Orbán Viktor marad”– indokolta döntését Karácsony Gergely. Azt mondta, döntésével egy olyan jobbközép politikust fog támogatni, akivel adott esetben még vitáik is vannak, de ezek a viták akkor nyernek értelmet, ha le tudják váltani az Orbán-kormányt. Hozzátette, neki ez a döntés könnyű volt, mert Márki-Zay Péter egy olyan ember, aki jobban szereti a hazáját mint a hatalmat.

Karácsony Gergely szerint Márki-Zay Péter tudja egyesíteni az ellenzéket. Azt mondta, döntése a visszalépésről nemcsak neki, de neki, de a baloldali, zöld program megvalósításáért dolgozó pártoknak is áldozat, de megállapodtak a hódmezővásárhelyi polgármesterrel abban, hogy a balközép programot is képviselni fogja.

"Az önök egyetlen reménye sajnos én vagyok”

„Az egyetlen helyes döntést hoztuk meg, a jobb- és a baloldali szavazók közös érdekében: a miniszterelnök-jelöltségemmel, de együtt megyünk tovább" – fogalmazott Márki-Zay Péter a közös sajtótájékoztatón. Mint mondta, tisztelettel adózik Karácsony Gergelynek, hogy ezt az államférfiúi döntést meghozta, mert ez szerinte arról szól, hogy európai lesz-e Magyarország.

Karácsony Gergely szerinte ezzel a lépéssel bebizonyította, hogy számára a haza érdeke mindennél fontosabb, tanúbizonyságot tett arról, hogy nem pozíciókban gondolkodik, hanem le akarja váltani Orbán Viktort.

Márki-Zay úgy véli, hogy noha Dobrev Klára az első forduló győztese, és rá is szükségük van a győzelemhez, az ő jelölésével nem lehet Orbán Viktort leváltani, és ezt szerinte Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc is tudja.

"Orbán Viktornak csak akkor lesz esélye hatalomban maradni, ha Dobrev Klára megnyeri az ellenzéki előválasztás második fordulóját és ő lesz Orbán kihívója."

Márki-Zay szerint az, aki Dobrev Klára neve mellé húzza az ikszet, Orbán Viktorra szavaz, ezért arra kérte a Jobbik és a DK szavazóit is, hogy az ország érdekeit nézzék, ne tegyék Gyurcsány-Orbán párharccá a 2022-es országgyűlési választást.

„Tehát igen, az önök egyetlen reménye sajnos én vagyok”

fogalmazott az MMM jelöltje, aki mindenkit arra biztatott, vegyen részt az ellenzéki előválasztás második fordulójában.

A DK tagad és bocsánatkérésre szólít fel

Már a sajtótájékoztató közben reagált a DK sajtóosztálya Márki-Zay Péter mondataira. Azt írták, Márki-Zay Péter kijelentésével ellentétben a DK nem kereste meg Karácsony Gergelyt és nem tárgyalt vele visszalépésről. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közös sajtótájékoztatójukon a friss DK-s közleményre reflektálva továbbra is azt állították, hogy volt ilyen megkeresés Dobrev Kláráék részéről.

Az MMM miniszterelnök-jelöltje a DK szerint azzal a kijelentéssel, hogy aki Dobrev Klárára szavaz, az Orbán Viktorra szavaz, több mint 214 ezer olyan embert sértett meg, akik az első fordulóban Dobrev Klárára szavazott.

A DK arra kéri Márki-Zay Pétert, kérjen bocsánatot azoktól a tisztességes ellenzéki polgároktól, akiket ebben az országban utolsóként lehetne fideszességgel vádolni.

Jakab Péter: Fejezzük be a választók sértegetését

"Elfogadom, ha valaki menet közben elfárad. Annak meg kifejezetten örülök, hogy a választókat nem fárasztjuk tovább a „visszalépek, nem lépek” komédiával - írta Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter bejelentése után a Jobbik elnöke. Jakab Péter, aki a negyedik helyen végzett és nem jutott tovább az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelölti első fordulójában, közösségi oldalán úgy fogalmazott, nem szolgálja az összefogást, ha az egyik miniszterelnök-jelölt a másik szavazóit azzal vádolja, hogy valójában ők Orbán szavazói.

"Fejezzük be a választók sértegetését, hisz nem megosztani kell őket, hanem egyesíteni."

Jakab Péter, aki miniszterelnök-jelölti versenyben Karácsony javára lépett vissza, több tiszteletet kért Márki-Zaytól a jobbikosoknak, akik az MMM miniszterelnök-jelöltje szerint nem segítik a kampányt. Jakab azt írja, nélküle van második forduló, de a Jobbik nélkül nem lenne.

MSZP: Az előválasztáson sikeres miniszterelnök-jelöltet támogatjuk

A szocialisták országos központjának közleményében az áll, hogy az első forduló megszervezéséhez és lebonyolításához hasonlóan a második forduló sikeres megvalósításához is hozzá fog járulni az MSZP.

A párt álláspontja változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatják a 2022-es országgyűlési választáson.

Orbán Viktor egy fotóval és egyetlen szóval reagált közösségi oldalán Karácsony Gergely visszalépésére

Két napja még egyikük sem akart visszalépni

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester szerda este még azt jelentette be a Facebookon, hogy a Márki-Zay Péterrel folytatott tárgyalásaik nem vezettek eredményre, egyikük sem lép vissza az ellenzéki előválasztás második fordulójában a másik javára.

Csütörtök délután Fekete-Győr András Márki-Zay Péterrel közös rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be hogy a Momentum Márki-Zay Pétert, és nem Karácsony Gergelyt támogatja az előválasztás második fordulójában, és erre kérték a Jobbikot is. A Jobbik elnöke, Jakab Péter egyébként az Indexnek adott interjúban korábban azt állította, hogy Márki-Zay Péter már tavaly decemberben megkereste őt azzal, hogy lépjen vissza és "azóta folyamatosan üzenget hol így, hol úgy, hogy mégis támogassam".

Még aznap este újabb egyeztetés következett Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között, majd csütörtök éjjel közös, rendkívüli sajtótájékoztatót hirdettek először péntek 10 órára, majd 11-re a budapesti Kossuth térre. Teljes hírzárlatot rendeltek el, de a sajtóban már csütörtök este megjelentek információk arról, hogy Karácsony Gergely kiszáll az előválasztási versenyből.

Az előválasztás második fordulója, október 10-én vasárnap reggel indul és hét napon át, október 16-ig tart.

A Telex közben több forrásból úgy értesült, hogy lemondott posztjáról Gál J. Zoltán, Karácsony Gergely előválasztási kampányfőnöke, miután csütörtökön az a döntés született, hogy a főpolgármester visszalép az előválasztás második fordulójától Márki-Zay Péter javára.

Gál J. Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő a Gyurcsány-kormányban volt államtitkár, Karácsony Gergelyt pedig már a főpolgármesteri kampányban is segítette munkájával.

"Pont azt a logikát követi, amit a Fidesz szokott használni" - a visszalépési huzavonáról kampányelemzői szemszögből
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:28:25 0:00
Közvetlen elérés

XS
SM
MD
LG