Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely teljes Budapesten, Vitézy Dávid a IV. és a VII. kerületben kért megismételt főpolgármester-választást


Karácsony Gergely az NVI épülete előtt 2024. június 14-én
Karácsony Gergely az NVI épülete előtt 2024. június 14-én

Szokatlan, de egy olyan választás megismétlését kéri, amelyet megnyert – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon, ahol bejelentette: beadta a Kúriának az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését kéri egész Budapesten. Vitézy Dávid a IV. és a VII. kerületben kérte ugyanezt.

Karácsony Gergely azt írta a Facebookon: nem az újraszámlálás tényét kifogásolja, hanem azt, hogy a budapesti szavazókörök csaknem felénél nem volt garantálva, hogy az újraszámlálásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság bekötegelte. Több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai – ismételte meg korábbi aggályait.

„Nem állítom azt, hogy történt bárhol visszaélés. Azt állítom, hogy sérültek azok a törvényi garanciák, amik kizárnák a választási visszaélést. Biztosan véletlen, hogy a XVII. kerületből szinte nem volt olyan szavazókör, ahonnan szabályosan lezárva érkeztek volna a szavazólapok az NVI-hez – aztán arányaiban itt volt az egyik legtöbb, végül érvényesnek átminősített szavazat” – fogalmazott.

Szerinte a választási csalások kizárására szolgáló garanciák egy demokrácia legfontosabb biztosítékai, neki pedig felelőssége, hogy fellépjen e garanciák védelme érdekében.

Vitézy Dávid is a Kúriához fordult

A civil és LMP-s főpolgármester-jelölt, aki javára a fideszes Szentkirályi Alexandra visszalépett, szintén fellebbezést nyújtott be a Kúriának, miután korábban az újpesti és az erzsébetvárosi főpolgármester-választás megismétlését indítványozta csalás gyanúja miatt, mert szerinte ebben a két kerületben megtévesztően vékony vonallal húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét, ami sokakat megtévesztett – írja a hvg.hu. Az NVB elutasította erről szóló indítványát, ezért fordult a Kúriához.

Mindkét fellebbezés érinti a főpolgármester-választás eredményét, ezért továbbra sem lehet jogerős végeredményt hirdetni.

A június 9-i választáson 324 szavazatkülönbség volt Karácsony Gergely javára, ami múlt pénteken 41-re csökkent, miután az NVI munkatársai újraszámoltak mintegy 25 ezer, érvénytelennek minősített szavazatot, amelyek között nagyjából ötszáz olyat találtak, amelyik mégis érvényes volt.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG