Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az újraszámlálás után is Karácsony Gergelynek van több szavazata


Újraszámolják a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatokat Budapesten 2024. június 14-én
Újraszámolják a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatokat Budapesten 2024. június 14-én

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezése után újraszámolták az érvénytelen szavazatokat a főpolgármester-választáson, de 41 szavazattal így is Karácsony Gergely került ki győztesként, aki korábban új szavazást kért az újraszámlálás eredményétől függetlenül.

A június 9-i főpolgármester-választáson első körben Karácsony Gergely került ki győztesként minimális, 324 szavazatos előnnyel Vitézy Dávid előtt, aki megtámadta az eredményt, arra hivatkozva, hogy rendszerszintű szabálytalanságok történhettek az érvénytelennek minősített szavazatok körül.

Az érvénytelen szavazatokat újraszámolták, ami után ismét Karácsony Gergelyt hozták ki győztesként, ezúttal csak 41 szavazattal. Mindkét fél javára találtak érvényes szavazatokat az érvénytelenek között.

A visszalépés megzavart sok szavazatszámlálót

A fideszes Szentkirályi Alexandra utolsó pillanatban történő visszalépése folytán a szavazólapokon rajta maradt az ő neve is, amelyet minden szavazólapon kihúztak. Ez azonban Vitézyék érvelése szerint zavart okozhatott egyes szavazatszámláló csoportoknál. A választáson egyébként rekordszámú, 24.592 szavazatot minősítettek érvénytelennek az első számlálás során.

Ehhez kapcsolódóan: Újra megvizsgálják az érvénytelen szavazatokat a főpolgármester-választásnál

Vitézy Dávid fellebbezett, ennek pedig helyt adva a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken tételesen újraszámolta a korábban érvénytelennek minősített szavazatokat.

Ez alapján Karácsony Gergely 41 szavazattal megnyerte a főpolgármester-választást.

Az újraszámlálás után a Nemzeti Választási Iroda péntek esti tájékoztatása alapján Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje 53 új szavazatot szerzett, Karácsony Gergely 112 új szavazatot, Vitézy Dávid pedig 395 -öt

Karácsony Gergely viszont már korábban bejelentette, hogy bármi lesz is az érvénytelen szavazatok újraszámlálásának eredménye, meg fogja támadni. Úgy érvelt, hogy a jogállamisági elveket biztosító garanciák nem valósultak meg, hiszen a választási bizottság nem a lezárt szavazóurnákat rendelte be, a mostani helyzetben különösen könnyű egy tollvonással érvényes szavazatot csinálni egy érvénytelenből.

A Karácsony által feltételezett csalást úgy lehet elképzelni, hogy ha valaki érvénytelenül szavazott úgy, hogy a kihúzott Szentkirályit jelölte meg, abból utólag lehet érvényes szavazatot csinálni azzal, ha valaki egy érvényes jelölt mellé is tesz érvényes jelölést.

Karácsony Gergely péntek este hatra tüntetésre szólította fel a híveit, hogy tiltakozzanak a feltételezett választási csalások ellen. Szerinte azzal lehetne egyedül tiszta vizet önteni a pohárba, ha az egész választást megismételnék.

Emellett Vitézy Dávid is közölte, hogy ő is új választást akart, de csak részlegeset. Vitézy szerint kizárólag IV. és a VII. kerületben kell megsemmisíteni az eredményeket és megismételni a választást. Erről az újraszámlálást megelőző napon, csütörtökön kérelmet nyújtott be az NVB-hez, amit első körben elutasított a szervezet. Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezést nyújtott be, amit akár még akár tovább is vihet.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG