Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

249 magyar és lengyel település kéri az EU-tól: ne az embereket büntessék kormányaik miatt


Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a budapesti közgyűlésben, 2020. szeptember 14.
Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a budapesti közgyűlésben, 2020. szeptember 14.

Budapest és Varsó főpolgármestere 249 település nevében írt levelében arra kérte az uniós döntéshozókat: ha a kormányokat kizárják a mentőcsomagból, az önkormányzatok juthassanak forráshoz közvetlenül az EU-tól.

Karácsony Gergely és Rafał Trzaskowski közösen álltak ki a nyilvánosság elé azután, hogy a magyar és a lengyel kormány az Európai Unió költségvetését és a koronavírus-mentőcsomagot érintő vétót vetett fel, ha az EU jogállamisági feltételekhez köti az uniós források kifizetését.

Budapest és Varsó főpolgármestere 249 település nevében, több millió embert képviseletében levelet küldött az uniós vezetőknek. Ebben arra kérik őket, hogy az önkormányzatok kaphassanak forrást az mentőalapból akkor is, ha a csomagról a magyar és a lengyel kormány vétója miatt a két ország nélkül születik döntés.

Karácsony szerint a két kormány álláspontja nem egyezik meg az emberek álláspontjával, mert a többség úgy látja: az EU programja óriási lehetőség arra, hogy enyhíteni lehessen a járvány okozta válságon. Budapest főpolgármestere úgy fogalmazott, sorsfordító időket élünk. Szerinte nagyon súlyos lesz a koronavírus-járvány nyomában fellépő gazdasági és társadalmi válság. Ezért valójában a járványt kellene legyőzni, ám a két kormány az Európai Unióval és saját önkormányzataival áll háborúban – azokkal, akik nélkül nem lehet legyőzni a járványt, tette hozzá. Pedig az önkormányzatok sokkal hatékonyabban és transzparensebben használják a forrásokat a köz érdekében Karácsony szerint.

Történelmi időkben történelmi döntéseket kell hozni

A két kormány kemény álláspontja miatt „nemzeteink kisodródhatnak az európai népek családjából”, mondta Karácsony. „De mi közvetlenül választott vezetők vagyunk, és mind a tíz ujjunkkal kapaszkodunk az európai értékekbe” – tette hozzá. Karácsony arra számít, az uniós vezetők nyitottak lesznek a kezdeményezésre: „Történelmi időkben történelmi döntéseket kell hozni, én optimista vagyok, mert az EU eddig jól vizsgázott”.

Rafał Trzaskowski úgy fogalmazott, mindkét kormány felelőtlenül és kiszámíthatatlanul viselkedik ezekben a nehéz időkben. „Amit a kormány csinál, az ellentétes a lengyelek érdekeivel… Mindenkinek tiszteletben kell tartani a jogállamiságot, mert ezek a közös értékek tartják egyben az Európai Uniót” – tette hozzá Varsó főpolgármestere. Szerinte a magyar és a lengyel kormány a vétóval az egész EU-t bünteti, mert a helyreállítási alapra minden országban szükség van.

Mindkét főpolgármester ellenzékinek számít az országában, és elmondásuk szerint mindkét kormány „bünteti” az önkormányzatokat. Rafał Trzaskowski arról számolt be, hogy a kormány kivette Varsót és környékét a regionális programból. Ezzel pedig sok támogatási kategóriából kizárták a régiót, és csak kormányzati támogatásra számíthatnak.

Karácsony Gergely pedig azt mondta, a magyar kormány megkülönbözteti a kormánypárti és ellenzéki önkormányzatokat. Mindegyiktől elvonnak ugyan forrásokat, de a kormánypártiaknak kerülőutakon visszajuttatják a pénzt, mondta Budapest főpolgármestere. Ez azonban szembe megy az uniós elvekkel, és megosztja az társadalmakat, emelte ki mindkét politikus.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG