Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elemző: teljesen elszigetelődött Orbán Európában


Orbán Viktor Brüsszelben, 2017. április 26.
Orbán Viktor Brüsszelben, 2017. április 26.

A V4 V2-re olvadt, de a lengyel-magyar szövetség is omladozik az uniós költségvetés vétója miatt, olvasható a Political Capital elemzésében. A tanulmány szerint a Fidesz európai érdekérvényesítő képessége végletesen meggyengült az elmúlt időszakban.

A Political Capital független politikai kutatócsoport gyorselemzést tett közzé a magyar kormány helyzetéről az Európai Unió költségvetése és a jogállamisági mechanizmus körüli vitában. Az Európai Unió döntéshozói hosszú ideje tervezik, hogy az uniós támogatásokat a jogállami normák (bírói függetlenség, sajtószabadság, korrupció visszaszorítása) betartásához kössék, ennek a mechanizmusnak a bevezetését mára csaknem minden tagállam tisztviselői támogatják.

Orbán Viktor és kormánya kezdettől fogva ellenezte a jogállamisági mechanizmust, ennek megakadályozására a közelmúltban a jövő évi uniós költségvetés megvétózásával fenyegettek. A költségvetésnek része a tagállamok, köztük Magyarország számára juttatandó gazdasági segélycsomag is, ami a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálja.

A jogállamisági rendelet és a segélycsomag is elfogadható Magyarország nélkül

Orbánékat ebben támogatta Lengyelország is, bár a hét vége felé már nem látszott ennyire szilárdnak ez az elhatározás. Először a vétó esetleges feladásáról, majd mégis inkább az amelletti kiállásról jelentek meg információk.

A Political Capital elemzése szerint egyelőre nem biztos, hogy Jaroslaw Gowin a kormány hivatalos álláspontját fejtette ki, amikor a magyar-lengyel ellenállás feladásának lehetőségét vetette fel, vagy, hogy Varsó valóban elfogadja majd a mechanizmussal kapcsolatos értelmező anyagot. Jelzésértékű azonban, hogy Lengyelország láthatóan konstruktívabb hozzáállást mutat, mint korábban. Ehhez az elemzés szerint hozzájárul az, hogy a kulcsfontosságú gazdasági segélycsomag valószínűleg elindítható a költségvetés elfogadásától függetlenül is: az Európai Bizottság egy alternatív gazdasági felzárkóztatási alap létrehozásán munkálkodik, amelyben 25 tagállam venne részt.

Magát a jogállamisági mechanizmust egyébként Magyarország és Lengyelország nem is tudná blokkolni, annak elfogadásához elég az Európai Tanács minősített többsége is, ami valószínűleg meg is lesz. Orbán Viktor péntek reggeli interjújában azt mondta, ragaszkodik ahhoz, hogy válasszák külön a jogállamisági rendeletet és a költségvetést, ám valójában ezeket kezdettől fogva csak a jogállami mechanizmust ellenző tagállamok kapcsolták össze, nyomásgyakorlás eszközeként.

Nem migrációs, hanem korrupciós ügy

A Political Capital rámutat arra is, hogy Orbán Viktor belpolitikai okokból a bevándorlás kérdését láttatja a jogállamiság mechanizmusa mögött, valójában azonban a két ügynek semmi köze egymáshoz, a mechanizmus szövegtervezetében nem is említik a „migráció” szót. A mechanizmust ehelyett elsősorban az uniós források korrupt felhasználása ellen alkották meg. Magyarország ebből a szempontból toronymagasan kiemelkedik az összes tagállam közül, 2015 és 2019 között az OLAF (az Unió csalás elleni hivatala) által kiszabott büntetések a Magyarországon felhasznált uniós felzárkóztatási és agrártámogatások 3,93 százalékát tették ki – írja a PC. A kutatócsoport szerint Lengyelország azért lehet engedékenyebb, mert ott alacsonyabb a korrupció szintje (az OLAF vizsgálatai alapján kiszabott büntetések csak a támogatások 0,12 százalékát teszik ki). A magyar helyzetről festett képet az ügyészség válaszában azzal árnyalta, hogy minden esetben indítottak eljárást, ahol ezt indokoltnak látták.

A PC elemzése szerint jelenleg minden abba az irányba mutat, hogy a magyar kormánypárt európai érdekérvényesítő képessége végletesen meggyengült az elmúlt időszakban. „A Fidesz tagságát felfüggesztették az Európai Néppártban, Orbán Viktor fontos diplomáciai tanácsadója, Gottfried Péter távozott posztjáról, a kormányoldal legfontosabb európai parlamenti politikusát, Szájer Józsefet is elveszítette, Deutsch Tamás EPP-ből való kizárása érdekében pedig aláírásgyűjtés indult” – emlékeztetnek. Mindezt tetézi a közös lengyel-magyar álláspont gyengülése a vétó ügyében.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG