Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karantén helyett maszk – változtatott a belügy az iskolai Covid-szabályokon


Gimnáziumi osztálytársak köszöntik egymást a jelenléti oktatás első napján a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskolában, Nyíregyházán 2021. május 10-én
Gimnáziumi osztálytársak köszöntik egymást a jelenléti oktatás első napján a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskolában, Nyíregyházán 2021. május 10-én

Az új szabályozás szerint az igazolt fertőzöttek tünetmentes kontaktjainak nem kell karanténba menniük, helyette öt napig maszkot kell viselniük a tanórákon. Magyarországon az utolsó hivatalos adatok szerint enyhén nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

Az oktatásért is felelős Belügyminisztérium levélben értesítette az új szabályokról az iskolákat. E szerint karanténba csak annak a diáknak kell vonulnia, akinek pozitív a tesztje.

A karantén hivatalosan hét napig tart, az érintett utána automatikusan gyógyultnak tekinthető, sőt ha a negyedik napon nincs láza, és a tesztje negatív, már az ötödik napon mehet iskolába.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az RTL-nek azt mondta, hogy a saját praxisában szeptember óta nőtt a náthás tünetekkel küzdő gyerekek száma, naponta több koronavírusos is akad, de a pozitív esetek többsége inkább csecsemőkorú. Magyarországon az 5 és 17 év közötti korosztály harmada kapott oltást.

A szeptember 14-én közölt hivatalos Covid-adatok szerint a több héten át tartó csökkenést követően múlt héten ismét valamelyest emelkedett az új fertőzöttek száma. Előző héten 11.596 új esetet igazoltak, míg egy héttel korábban 10.300-at.

Előző héten negyvenkét beteg halt meg Covid okozta betegségekben, így az elhunytak száma 47.409 főre emelkedett.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG