Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karanténban ünnepel a 90 éves Gorbacsov


Mihail Gorbacsov Moszkvában 2017. október 10-én.
Mihail Gorbacsov Moszkvában 2017. október 10-én.

Elzártságban volt kénytelen megemlékezni a kerek évfordulóról a reformjairól ismert Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke, aki kedden töltötte be 90. életévét. Mint mindenki más, ő is „belefáradt” a vírusba – mondta szóvivője.

Az idős expolitikus a világ minden szegletéből „egy halom jókívánságot kapott” – felköszöntötte Joe Biden amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár és otthonról Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Kórházi karanténban tartózkodik a pandémia alatt” – mondta a glasznoszty és peresztrojka politika atyjaként ismert Gorbacsovról szóvivője, Vlagyimir Poljakov.

Belefáradt már ebbe, mint mindenki más” – tette hozzá.

Van, aki a karantén miatt csak videón keresztül köszönti fel

Gorbacsov a családjával és a barátaival ünnepel. Aki nem lehet vele, az 1999-ben elhunyt felesége, Raisza, aki a kommunista pártfőtitkár-feleségekre nem jellemző módon, gyakran elkísérte nyilvános eseményekre és ezzel segített emberibb arcot kölcsönözni a gorbacsovi reformoknak.

Poljakov elmondta, hogy Gorbacsov „a biztonsági távolságot betartva” kommunikál majd barátaival és családtagjaival, egyesekkel valószínűleg videohívás útján. „Mindent beállítottunk” – tette hozzá.

Putyinnal kutya-macska barátságban van, de azért ő is méltatta

Putyin keddi üzenetében „kiemelkedő” politikusnak nevezte Gorbacsovot, aki segített új mederbe terelni a világtörténelmet. A volt pártfőtitkár több nukleáris fegyverzetkorlátozási egyezményt írt alá amerikai elnökökkel és később is a nukleáris leszerelés híve maradt.

Ön elfoglalta méltó helyét a modern kor ama különleges emberei és államférfiai között, akik jelentősen befolyásolták az orosz és a világtörténelmet” – írta neki Putyin a Kremlből küldött üzenetében.

Az orosz elnök méltatta Gorbacsov „energiáját és kreativitását”, megjegyezve hogy a politikából való távozása után is aktívan részt vett humanitárius és más programokban.

A politika után pizzával is próbált pénzt keresni

A hatalom évei után néha anyagi gondokkal küzdő volt nemzetközi államférfi egyik legbizarrabb vállalkozása az volt, amikor 1997-ben a Pizza Hut egyik reklámjában szerepelt.

A klipben meg sem szólal, az étterem vendégei viszont az ő politikájáról és örökségéről folytatnak vitát, amíg egy idősebb nő meg nem jegyzi: hála neki, most ehetünk pizzát. A megjegyzés különösen annak tükrében ironikus, hogy miközben külföldön már ünnepelték, otthoni reformjai nem hoztak hirtelen jólétet honfitársainak.

A sok orosz szemében nagyobb stabilitást teremtő, de a gorbacsovi nyitás – a gyülekezési és szólásszabadság – demokratikus eredményeit visszafordító Putyin és a volt szovjet vezető viszonya komplikált volt az évek során. Gorbacsov hol finoman bírálta a KGB-ből kikerült utódját, hol méltatta, mert a stabil orosz fejlődés esélyének látta.

Gorbacsov alapította az ellenzéki Novaja Gazetát, amelynek hat újságírója – köztük a Putyin csecsenföldi háborúját szenvedélyesen bíráló Anna Politkovszkaja – gyilkosság áldozata lett.

A mostani elnök emlékezetes módon „az évszázad legnagyobb geopolitikai katasztrófájának” nevezte a Szovjetunió szétesését, amelynek nyomán például annak idején kirobbantak az örmények és azeriek elleni pogromok és a tavalyinak megágyazó, első karabahi háború.

Gorbacsov most is aktív

Szóvivője azt mondta, hogy Gorbacsov a karanténban is aktív maradt: „könyveket és cikkeket ír” – közölte Poljakov.

Tavaly pedig Vitalij Manszkij orosz dokumentumfilmes szegezett – a kritikusok szerint – kemény és kellemetlen kérdéseket a dagályos szövegfordulatairól és temperamentumáról ismert volt szovjet vezetőnek.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG