Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karikó Katalin jövő héten Magyarországra jön


Karikó Katalin és Drew Weissman érkezik a sajtótájékoztatóra a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen 2023. október 2-án
Karikó Katalin és Drew Weissman érkezik a sajtótájékoztatóra a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen 2023. október 2-án

A Szegedi Tudományegyetem közölte: jövő csütörtökön az egyetemre látogat az intézmény Nobel-díjas kutatóprofesszora. Egyéb magyarországi programjáról egyelőre nem adtak tájékoztatást.

„Jövő héten csütörtökön Szegedre látogat egyetemünk Nobel-díjas kutatóprofesszora, köszöntsük együtt a rektori épület előtt a professzor asszonyt, és gratuláljunk közösen mi is. Hamarosan jövünk a részletekkel” – írta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Facebook-oldalán.

Egyelőre több részlet nem ismert, mint ahogy az sem, hogy milyen egyéb programja és találkozója lesz Magyarországon az orvosi Nobel-díjas biokémikus kutatónak.

Ahogy beszámoltunk róla, hétfőn derült ki, hogy Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja idén az orvosi Nobel-díjat. Magyar származású tudósnak utoljára 19 éve, 2004-ben ítélték oda a Nobel-díjat, magyar nőnek pedig még soha.

„Katiék nagy felfedezése nem az mRNS, mert azzal mások is dolgoztak, hanem az, hogy Kati rájött arra, hogy a szervezet vírusellenes rendszerét hogyan lehet átverni, hogy ne okozzon gyulladást az mRNS bejuttatásakor. Ez a szabadalom életbevágóan fontos felfedezés, amely nélkül nem működik az mRNS-vakcina” – mondta a Szabad Európának Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Orvosi Biológiai Intézet emeritus professzora, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) egykori vezető kutatója, Karikó Katalin volt tanára és kollégája.

Mint mondta, Karikó Katalin abból a szempontból abszolút világbajnok, hogy szerinte a Nobel-díjasok közül még senki sem kutatott olyan kevés pénzből, mint ő. Az elmúlt negyven éve a türelemről és a kitartásról szólt, miközben mások dollármilliókat költöttek kutatásokra. Őt senki a világon nem ismerte, és közben olyan felfedezést tett, amely megmentette több millió ember életét – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG