Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Káros és fenntarthatatlan árstopról beszéltek szakmai szervezetek vezetői


Tájékoztatótábla az élelmiszerárstopról a budapesti Corvin Plazában 2022. február 1-jén
Tájékoztatótábla az élelmiszerárstopról a budapesti Corvin Plazában 2022. február 1-jén

Ellátási problémák kialakulásától is lehet tartani, miután az infláció a következő időszakban sem fog csökkenni, a termelési költségek gyorsabban növekednek, mint a felvásárlási árak – jelentette ki a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese.

Máhr András az ATV Start című műsorában kedden kifejezetten szerencsétlen intézkedésnek nevezte az árstopot, amely nem jelent érdemi segítséget, miután a megspórolt pénz a többi termék árában megjelenik, ráadásul jelentősen rontja a vidéki kis boltok ellátását, egyes termékekből pedig hiány van.

Kiemelte, hogy az árstop hosszú távon fenntarthatatlan, a termelési költségek gyorsabban nőnek, mint a felvásárlási árak, és elképzelhetők ellátási gondok is.

Hozzátette, hogy száz éve nem volt akkora aszály, mint idén, és ennek ellenére nem történt semmilyen érdemi intézkedés, több száz hektárt ki kellett szántani, ezért a politikának lépnie kellene, hogy a jövő évi termeléshez meglegyenek a feltételek, fel kellene tölteni a kockázati alapot.

„Vetni kell, ha azt akarjuk, hogy jövőre is legyen kenyér, és ne még ennyivel menjen fel az ára” – fogalmazott.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke kijelentette, hogy a piaci mechanizmusokat adó-, járulék- vagy kamatpolitikával kellene finomhangolni.

Az árstopot rendkívül károsnak minősítette, amely teljesen felborította az üzemanyag-kiskereskedelmi ágazatot, olyan monopolhelyzet alakult ki a Mol számára, amelyet nehezen lehet majd kompenzálni. Mint mondta, az árstop elsősorban a politikai marketing eszköze, fájdalmas a szakmai viták hiánya.

Emellett beszélt arról is, hogy több száz benzinkút létesült illegálisan, seftek indultak el, egy kifehérített kereskedelmi üzletág a szürke vagy fekete zónába kezdett becsúszni.

Egri leszögezte, hogy az energiaszektorban radikálisan csökkenni fognak az árak, az olajban recesszió figyelhető meg a világgazdaságban, napi szinten három-négy dolláros, hektikus mozgás is látható, és ugyanez jellemző a gázra is. Az igények mennek vissza, így az árak is csökkenni fognak – mondta.

Majd rámutatott, hogy az orosz költségvetés a felborulás szélén van, olyan bevételkiesésük van, amelyet a magas árakkal sem tudnak pótolni, vagyis muszáj lesz a gázexportot újra felpörgetniük.

A kormány előző hétvégén bejelentette, hogy december 31-ig meghosszabbítják az üzemanyag- és élelmiszerárstopot.

Készült az ATV tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG