Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eutanázia: az NVB elutasítása után további jogi lépésekre készülnek Karsai Dánielék


Karsai Dániel és jogi képviselői az Emberi Jogok Európai Bíróságán, Strasbourgban 2023. november 28-án
Karsai Dániel és jogi képviselői az Emberi Jogok Európai Bíróságán, Strasbourgban 2023. november 28-án

A gyógyíthatatlan, ALS nevű betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász mind a két népszavazási kérdését elutasította a Nemzeti Választási Iroda. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon nem lehet népszavazást tartani az aktív eutanáziáról.

Az alkotmányjogász testvére, Karsai Péter azt mondta: ha megkapják a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, a jogászokkal megteszik a további lépéseket, mert ez a kérdés tízmillió magyar ügye.

Mint arról korábban a Szabad Európa beszámolt, Karsai Dániel és a Momentum két kérdésben nyújtott be még tavaly decemberben népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottságnak. Ezek arról szólnak, hogy büntethető legyen-e az öngyilkosságban való közreműködés gyógyíthatatlan betegség vagy az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen fizikai állapot esetén.

A két népszavazási kérdés:

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek, és állapotukban nem várható javulás?”

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?”

Az elutasítás után Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott:

„Ismét bebizonyosodott, hogy ebben az országban valódi kérdésekben nem lehet népszavazást tartani. (…) Ez a rendszer gyáva ahhoz, hogy megvitassunk ilyen társadalmi kérdéseket népszavazás útján.”

A politikus hozzátette: ez nem pártpolitikai kérdés, az NVB döntését a Kúrián támadják meg, és készek az Alkotmánybíróságra vinni az ügyet.

A strasbourgi pert is indító Karsai Dániel ügyével több cikkben is foglalkozott a Szabad Európa, ezeket itt találja.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG