Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karsai Dániel: A köztársasági elnök közvetlen választása hibás elképzelés


Tüntetők követelték Budapesten Novák Katalin lemondását 2024. február 9-én
Tüntetők követelték Budapesten Novák Katalin lemondását 2024. február 9-én

Novák Katalin lemondása után több ellenzéki párt is közvetlen elnökválasztást kezdett követelni, de ez az alkotmányjogász szerint alkotmányjogi szempontból hibás elképzelés. Ha megvalósulna, az a jelenlegi, korlátozott mértékű elnöki hatáskörök visszaélésszerű alkalmazásához vezethetne.

Karsai Dániel arról ír Facebook-oldalán, hogy a közvetlen – tehát általános országos – választás óriási legitimációt ad az érintett közjogi méltóságnak. A szakember emlékeztet arra, hogy jelenleg a végrehajtó hatalomban senkit nem választanak meg Magyarországon közvetlenül, sem a miniszterelnököt, sem a minisztereket, sem mást.

Szerinte a köztársasági elnök ilyen megválasztásához alapvetően át kellene írni Magyarország közjogi berendezkedését, és az állam tényleges fejévé kellene tenni az államfőt a miniszterelnök helyett.

„Az államfő jelentős szerepe a magyar közjogi rendszerben fényévekre van a magyar állam tényleges vezetői szerepétől, amire a közvetlen választás felhatalmazást adhatna” – írja Karsai Dániel, aki szerint a jelenlegi, korlátozott mértékű hatáskörök visszaélésszerű alkalmazásához vezethetne a közvetlen választás.

Az alkotmányjogász úgy látja, hogy a köztársasági elnök intézménye romokban hever. A most megválasztandó köztársasági elnök feladata lenne, hogy helyreállítsa az elnök intézményének tekintélyét.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG