Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Novák Katalin lemondása – mikor lehet új köztársasági elnöke Magyarországnak?


Novák Katalin köztársasági elnök bejelenti lemondását 2024. február 10-én
Novák Katalin köztársasági elnök bejelenti lemondását 2024. február 10-én

Jóllehet szombat délután bejelentette lemondását, továbbra is Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke. Utánanéztünk, hogy ez meddig lesz így, és mikor választhatják meg az utódját.

A köztársasági elnök jogállásáról a 2011. évi CX. törvény rendelkezik.

Ennek értelmében a köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról, a lemondás érvényességéhez a parlament elfogadó nyilatkozata szükséges. A parlament a tervek szerint február 26-án ül legközelebb össze, akkor kezdi meg tavaszi ülésszakát.

Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy újból fontolja meg elhatározását. Ha írásban úgy nyilatkozik, hogy fenntartja a döntését, akkor a parlament köteles jóváhagyni.

A köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban szűnik meg. Ha az Országgyűlés a köztársasági elnököt a lemondás megfontolására kéri, akkor az államfő megbízatása az elhatározását fenntartó nyilatkozatban megjelölt időpontban, ennek hiányában a fenntartó nyilatkozat benyújtásával szűnik meg.

Ettől kezdve az új államfő megválasztásáig ideiglenesen az Országgyűlés elnöke tölti be a posztot, vagyis jelen esetben Kövér László. A házelnöki feladatokat erre az időre egyik helyettese veszi át tőle.

A lemondás életbelépését követően harminc napon belül kell megválasztani az új államfőt. Az új köztársasági elnök jelöléséhez a képviselők egyötödének írásbeli ajánlására van szükség, míg a megválasztásához már kétharmad kell.

Ha az első szavazáson nem sikerül a kétharmadot megszerezni, akkor második forduló jön. A második szavazáson a két legtöbb szavazatot kapó jelöltre lehet voksolni, és az lesz a köztársasági elnök, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja, tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára. Ha a második szavazás is eredménytelen, akkor újraindul az egész folyamat, új jelölési eljárással.

Ha sikeresen megválasztották az új köztársasági elnököt, a választási eredmény kihirdetése utáni nyolcadik napon foglalja el hivatalát, vagyis várhatóan március második felében.

XS
SM
MD
LG