Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kártérítésre kötelezték Oroszországot a levágott kezű asszony ügyében


Margarita Gracsjova
Margarita Gracsjova

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) arra kötelezte Oroszországot, hogy fizessen kártérítést a családon belüli erőszak négy áldozatának, köztük Margarita Gracsjovának, akinek a kezét négy évvel ezelőtt baltával vágta le a férje.

Az EJEB december 14-i határozata szerint az orosz kormány több mint 370 660 eurót tartozik fizetni Gracsjovának, hogy fedezze a nő eddigi és jövőbeli orvosi számláit, valamint elégtételt adjon erkölcsi és fizikai szenvedéseiért.

Az ítélet azt is kimondta, hogy a családon belüli erőszak három másik áldozatának – az ugyancsak orosz Natalja Tunikovának, Jelena Gersmannak és Irina Petrakovának – fejenként 25 000 eurós kártérítés jár.

„Az ügy családon belüli erőszakos cselekményeket érint, beleértve a halálos fenyegetést, a testi sértést és egy súlyos csonkítást, amelyet a keresetet benyújtók korábbi élettársuktól vagy férjüktől szenvedtek el.” Az ítéletben figyelembe vették azt is, hogy „a hazai hatóságok állítólag elmulasztották létrehozni a jogi kereteket ahhoz, hogy felvegyék a harcot a családon belüli erőszakkal, illetve felelősségre vonják az elkövetőket” – áll az EJEB ítéletében.

Fogadjon el törvényeket a családon belüli erőszak ellen

Az EJEB egyhangúlag megállapította, hogy az áldozatok esetében megsértették Az emberi jogok európai egyezményének 3. cikkelyét (az embertelen és megalázó bánásmód tilalmát) és 14. cikkelyét (a diszkrimináció tilalmát).

Gracsjova december 15-én azt mondta a Szabad Európának: számára a legfontosabb az EJEB döntésében az volt, hogy a bíróság utasította Oroszországot a családon belüli erőszak elleni törvények elfogadására.

„Még nem ünnepelhetek, mert Oroszország fellebbezhet az ítélet ellen – mondta Gracsjova. – Még jobban örülök az EJEB másik döntésének. Remélem, országunk hallgat az európai bíróságra, és végrehajtja a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét szolgáló intézkedéseket.”

Miután az erdőben megtalálták, visszavarrták

2017 decemberében Gracsjova férje, Dmitrij Gracsjov, akitől a nő akkor külön élt, lakóhelyükhöz, a Moszkva környéki Szerpuhov városához közeli erdőbe vitte őt, baltával levágta a kezét, aztán kórházba szállította a vérző nőt. Az orvosoknak sikerült műtéttel visszavarrniuk a bal kezét, miután megtalálták az erdőben, míg a jobb kezét bionikus protézissel helyettesítették.

Dmitrij Gracsjovot később 14 év börtönre ítélték, és elbocsátották azt a rendőrtisztet, aki figyelmen kívül hagyta Gracsjova korábbi panaszait arról, hogy a férje rátámadott.

Gracsjova elvált Dmitrij Gracsjovtól, és újraházasodott. Most új férjével Szentpéterváron él. Három gyermekük van – kettő az előző házasságából, egy pedig az új férjével közös.

Megpróbáltatásai közfelháborodást váltottak ki Oroszország-szerte, és újabb lendületet adott annak a tömeges követelésnek, hogy tegyék büntethetővé a családon belüli erőszakot.

Közigazgatási szabálysértés

Az EJEB december 14-i ítéletében kinyilvánította, hogy Oroszországban a nők de facto hátrányos megkülönböztetést szenvednek el akkor, amikor a családon belüli erőszak kockázatával szembeni védelemről van szó.

2017 februárjában Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírt egy törvényt, amely kivonta a bűncselekmények köréből a családon belüli erőszak egyes formáit.

A jogszabály most közigazgatási szabálysértésnek minősíti – bűncselekmény helyett – a családon belüli erőszak azon eseteit, amelyek fájdalmat okoznak ugyan, de fizikai sérülést nem.

Az áldozat egészségét veszélyeztető vagy ismételt bűncselekmények esetén az elkövetőt büntetőeljárás alá vonják.

Az egyház szerint családellenes, de nem az, amit gondolna

Az orosz parlament felsőházának, a Szövetségi Tanácsnak a honlapján 2019 novembere óta függőben van a családon belüli visszaélések megelőzéséről szóló törvénytervezet.

A rendkívül befolyásos orosz ortodox egyház a törvénytervezet elfogadása ellen kampányolt, azt állítva, hogy az „családellenes”.

Készült a Meduza beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG