Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kásler a járványról: a tévhitek annyira veszélyesek, mint a vírus


Kásler Miklós sajtótájékoztatót tart Budapesten 2021. november 19-én
Kásler Miklós sajtótájékoztatót tart Budapesten 2021. november 19-én

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tévhitek legalább annyira veszélyesek, mint maga a vírus – figyelmeztetett Kásler Miklós. „A pálinkának egészen más szerepe van az ember életében” – fogalmazott, amikor a járvány elleni praktikák kerültek szóba.

Az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videointerjú-sorozat legújabb részében újfent mindenkit az oltás felvételére szólított fel, mondván, az a leghatékonyabb védekezés a járvány ellen, illetve értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a mai napig vannak olyanok, akik oltásellenesek.

Kiemelte: teljesen egyértelmű, hogy az oltottak esetében nagyon ritka a haláleset. „Én mindenkinek felhívom a figyelmét arra, hogy próbálja meg józan ésszel, érzelmek nélkül végiggondolni ezeket a tényeket, és ennek megfelelően visszanyúlni az oltásokhoz” – szögezte le.

Az oltási akcióhetet sikeresnek nevezte, és egyúttal óva intette az embereket attól, hogy felüljenek a tévhiteknek. Szóba került például az, hogy egyesek szerint a rendszeresen és megfelelő mértékben fogyasztott alkohol megvéd a vírustól, ezt azonban a tárcavezető határozottan cáfolta. „A pálinkának egészen más szerepe van az ember életében” – fogalmazott.

Kásler magyar kutatási adatok alapján hangsúlyozta, hogy az emberek védekezőképessége egy oltás esetén három-négy hónap alatt hét százalékra, két oltás esetén körülbelül hatvan százalékra csökken. Ezt pedig szerinte csak a harmadik oltással lehet kilencven százalékra emelni ismét.

„Aki nincs átoltva egyáltalán, számíthat rá, hogy a betegség lefolyása lényegesen súlyosabb” – mondta, hozzátéve, nem megnyugtató, hogy Magyarországon nem elég magas még az átoltottsági arány.

Bármikor jöhet egy újabb járvány

A miniszter az InfoRádió Aréna című műsorának is nyilatkozott, és elmondta, hogy a koronavírusos betegek ellátására előkészített ágyaknak jelenleg mintegy 48 százaléka üres, ennyi a tartalékkapacitás. Emellett azon véleményének adott hangot, hogy Magyarország most is messze van a katasztrófától.

Aláhúzta, hogy az oltási akcióhét során a harmadik oltást kérők száma a legjelentősebb, de meglódult az első oltást felvevők száma is. Utóbbi szerinte azt mutatja, hogy „egy bizonyos határon túl már nem az érzelmi motivációk számítanak, hanem a józan ész és a tapasztalat”.

Ezután kiemelte, hogy az emberek választhatnának a vakcinák között, amelyek közül 89–98 százalékos hatékonysággal mindegyik megelőzte a halálozást a fertőzöttek körében.

Kásler a műsorvezető kérdésére válaszolva kifejtette, hogy nem szeret jóslatokba bocsátkozni, de reális esélye van annak, hogy bármikor jöhet egy újabb világjárvány.

Készült az InfoRádió tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG