Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kaszparov már nem gondolja úgy, hogy a nőknek sakk helyett szülniük kéne


Polgár Judit (j), Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok (k) és Polgár Zsófi (b) a VII. Aquaprofit-Polgár nemzetközi sakkfesztiválon tartott sajtótájékoztatón a budapesti Művészetek Palotájában 2013. szeptember 29-én.
Polgár Judit (j), Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok (k) és Polgár Zsófi (b) a VII. Aquaprofit-Polgár nemzetközi sakkfesztiválon tartott sajtótájékoztatón a budapesti Művészetek Palotájában 2013. szeptember 29-én.

Nagy siker lett a Netflix sorozata, amelyben egy árva kislányról kiderül, hogy tehetséges sakkozó. A legendás játékos, Garri Kaszparov, aki a Queen’s Gambit szakmai részét felügyelte, mesélt a sorozatról az rfe/rl (Radio Liberty) orosz szerkesztőségének. Kiderült az is, hogy másként emlékeznek Polgár Judittal a közös játszmáikra.

Magyarországon is nagy siker lett a Netflix Queen’s Gambit, azaz Vezércsel című sorozata. Azoknak, akik látták a 1993-as életrajzi ihletésű A bajnok (Searching for Bobby Fischer) című filmet, valószínűleg nem akkora újdonság a történet, de valójában a Queen’s Gambit a régebbi, Walter Tevis 1983-ban megjelent regényét dolgozza föl. A sorozat egy árva kislány, Beth Harmon történetét mutatja be, akiről kiderül, hogy rendkívül tehetséges sakkozó.

A sorozat a sakkozás mellett számos olyan témát is feldob, amik azok számára is érdekes lehetnek, akik életükben nem ültek még sakktáblánál, ilyen például a receptre kapható nyugtatók, a függőség és a női jogok kérdése.

Már a 83-as regényt is sokan méltatták azért, mert többnyire reálisan ábrázolja a sakkot, a Netfix-adaptációban nem bíztak semmit a véletlenre, és egy legendás sakkozót, Garri Kaszparovot kérték fel, hogy felügyelje, hitelesen van ábrázolva a játék a sorozatban. Kaszparovot, aki Putyin hagos kritikusa, de Orbánról sincs túl jó véleménnyel, a Szabad Európa orosz szerkesztősége kérdezte a sorozatról.

Kaszparov: Polgár agresszív játékstílusa lenyűgözött

A sorozatban az egyik konfliktus az, hogy hogyan fogadják a férfiak, amikor egy nő megveri őket a hagyományosan férfi játéknak tartott sakkban.

„A hatvanas évek elején Fischer azzal dicsekedett, hogy bármelyik női sakkjátékost megveri egy bábú fórral. Szerintem ez csak dicsekvés volt. Mégis megmutatja, hogyan kezelte a férfi játékosok többsége a nőket” – meséli Kaszparov.

„Egyszer Polgár [Judit] legyőzött, számomra ez nem volt nemi kérdés alapvetően, hanem arról szólt, hogy egy sakkozóval játszom, aki tizedik a világranglistán. Polgárnak különös stílusa volt, nagyon agresszív. Lenyűgözött. Mindenki tudta, hogy egy játék Polgárral, azt jelenti, hogy egy kollégával játszol, aki a szupernagymesterek elit klubjának tagja, és emiatt nagyon komoly hozzáállást igényel.”

Polgár máshogy emlékszik

Valószínűleg a nagymester sem büszke már rá, de a magyar sakkozó kicsit másként emlékezik találkozásaira Kaszparovval. Polgár Juditot és Zsuzsát nemrég a Queen’s Gambit és a Polgár lányok életéről készülő film kapcsán kérdezte a magyar Forbes. Kaszparov egyszer egy játszma előtt azt mondta Polgár Juditnak, hogy „jobb lenne, ha a nők inkább a gyermekvállalással foglalkoznának” – írja a lap, felidézve, hogy 2002-es veresége után az orosz sakkozó egyszerűen kiszaladt a teremből.

A valóságban nincs hely a drogoknak

A sorozatban Beth gyógyszer- és alkoholfüggő, még az árvaházban kapott nyugtatókra szokik rá. Bár a sorozat úgy mutatja be a lányt, hogy segítségére vannak a gyógyszerek, ezt sem Kaszparov nem találja reálisnak, de a Forbesnak nyilatkozó Polgár Zsuzsa is egyértelműen a sorozat gyengeségének rója fel.

„Én még soha nem hallottam olyanról, hogy bármilyen ilyesfajta nyugtató segített volna. Nyilvánvalóan pont az ellenkezője történt, elnyomták Beth intelligenciáját. Amúgy ez a függőség még egyedibbé teszik a filmet, mert függő, de mégis a sakk és azok az emberek, akikkel a sakkon keresztül kapcsolatba kerül, segítenek neki legyőzni ezt ” – mondta Kaszparov a Szabad Európának.

Polgár Zsuzsa viszont úgy gondolja, hogy a függőségről szóló szál miatt sok szülő esetleg nem szívesen mutatja meg a sorozatot a gyerekének. „Ez egy olyan film is lehetett volna, amit minden kislánynak szívesen ajánlanék” – mondta a sakkozó a Forbesnak.

Régebben nem volt ritka az alkoholizmus profi szinten sem

„A nyugtatókról, drogokról nem tudok semmit, ami az alkoholt illeti, legalább két világbajnoknak komoly gondjai voltak. Az egyik […] Alekszandr Aljechin a másik Mihail Tals. Legalább két világbajnok van, aki alkoholfüggő lett, megküzdöttek vele, és túljutottak rajta. Alacsonyabb szinteken, főleg a Szovjetunióban, sokan küzdöttek ezzel a gonddal. Manapság […] ez a probléma már nem létezik, mert akkora a szellemi terhelés mind a játékok alatt, mint a felkészülés fázisában, hogy napjaink sakkozói ezt már egyszerűen nem engedhetik meg maguknak" – mondta Kaszparov.

Cikkünkhöz felhasználtuk a Forbes tudósítását is.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG