Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Katolikus általános iskolások énekelnek a CPAC Hungary gálavacsoráján


A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi tanácskozása. Képünk illusztráció, 2023. május 4-én készült, amikor Orbán Viktor beszédet mondott a CPAC kétnapos tanácskozásán a Bálna Budapestben
A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi tanácskozása. Képünk illusztráció, 2023. május 4-én készült, amikor Orbán Viktor beszédet mondott a CPAC kétnapos tanácskozásán a Bálna Budapestben

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola hetedikeseiből, illetve nyolcadikosaiból álló Laudate lánykórusa énekel majd a CPAC Hungary (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) gálavacsoráján, április 25-én az Operaházban – tudta meg a Szabad Európa egy, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott belső levelezésből. A tanulók szülei közül néhányan felháborodtak, és jelezték az iskola vezetése felé, hogy nem szeretnék, ha gyermekük egy ilyen, erősen politikai töltetű rendezvényen szerepelne.

Az intézmény igazgatója, Friedrich Attila a szülők aggódó levelére azt írta válaszul, hogy a felkérés az Alapjogokért Központtól, egy „civil szervezettől” érkezett: „A vacsorát megelőzően nemzetközi vendégeinknek szeretnénk egy kis ízelítőt adni az igen gazdag hagyománnyal rendelkező és magas színvonalú magyar zenei kultúrából. Ez a mi deklarált küldetésünk, kórusaink a magyar zenei kultúra képviselői. – Üzenetében arra hivatkozik, hogy az esemény zárt körű, nem sajtónyilvános, a fellépés kulturális jellegének alátámasztását látta a helyszínben, az Operában. A vacsora előtti műsorban három darabot énekelnek, majd a gyerekek távoznak, beszédeket nem hallanak – írta az igazgató. – Ezek alapján úgy láttuk, hogy ez a konkrét esemény nem pártpolitikai jellegű, hanem kulturális. A fellépésért honoráriumot kapunk, amiből a 7-8. osztályos lányok számára varratunk új kórusruhát.”

A levélben az igazgató arra is kitér, hogy tavaly szeptemberben a kórusiskola bővítésére vonatkozó beruházást a gazdasági helyzet miatt törölték, és amikor különböző anyagi juttatásokkal járó fellépésekről dönt, igyekszik szem előtt tartani, hogy az építkezés ügye napirenden maradjon. „A gálavacsora fővédnöke az egyik legfőbb közjogi méltóság (Kövér László házelnök – a szerk.), ezért úgy gondoltuk, hogy jó alkalom a kórusiskola ügyének napirenden tartására, hiszen a kórus fellépésével személyes benyomásuk lesz az iskoláról” – írta a szülőknek.

Az aggódó szülők a politikai szerepvállalást, az iskola és a gyermekek esetleges kampánycélra való felhasználását kifogásolták. Tiltakozásuk után született meg a döntés, hogy nem kötelező a részvétel. „Miután ez nem egy szokványos szolgálat vagy koncert, szeretnénk lehetőséget biztosítani mindenkinek, hogy szabadon dönthessen, vállalja vagy nem vállalja a részvételt” – írta Friedrich Attila a szülőknek. Szerinte kizárólag a karvezető illetékessége eldönteni, milyen felkérésre mond igent.

A kormányközeli Alapjogokért Központ által megrendezett CPAC Hungary saját magát a jobboldal egyik legnagyobb nemzetközi dzsemborijaként definiálja. Magyarországon harmadszorra rendezik meg az eredetileg tengerentúli konzervatív politikai rendezvényt, és egyre több, a szélsőjobbhoz köthető szereplő jelenik meg rajta. A budapesti eseményen eddig mindig Orbán Viktor mondta a nyitóbeszédet, amely – a gálavacsorához hasonlóan – nem sajtónyilvános.

Nem engedik be a rendezvényre a nemzetközi és a hazai független sajtó munkatársait, de az is előfordult már, hogy érvényes regisztrációjuk ellenére kitessékelték őket. Idén először erre írásbeli indoklást is kaptak az érintett újságírók. Ebben az állt, hogy az orgánumuk „túl woke”. „Szervezőként be kell tartanunk a konferencia egyik vaskalapos szabályát: a CPAC egy NO WOKE ZÓNA. Örömmel várjuk Önt a jövőbeni rendezvényeinken, amikor és amennyiben szervezete kevésbé lesz woke” – írta az Alapjogokért Központ több orgánum regisztrációs kérelmére is. Az újságírókat olyannyira nem látják szívesen a konferencián, hogy tavaly Kari Lake arizonai kormányzójelölt kinyomtatta nagy nemzetközi lapok CPAC-ről szóló cikkeit, majd a színpadon darabokra tépte.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szerint „kiélezett politikai környezetben a gyerekek könnyen a politikai játszma és befolyásolás eszközévé válhatnak. Rendszerint előfordul, hogy politikai szereplők a választók érzelmi meggyőzésére játszva a saját céljaikra használják őket, különösen kampányidőszakban. Családi portrék, iskolai látogatások, diákkórus…: csak néhány példa, melyek veszélyeztetik a gyermeki jogok érvényesülését.”

A 2011-es köznevelési törvény tiltja, hogy politikai tevékenységet folytassanak nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben vagy területén a gyerekek, tanulók felügyeletének ideje alatt.

Miután több szülő a sajtóhoz fordult, az iskola művészeti vezetője, Sapszon Ferenc e-mailben azt írta nekik, hogy „a megkérdezett 44 szülőből 42 hozzájárult az Operában történő szerepléshez, csak kettő nem. Természetesen ők nem kell énekeljenek.”

Az egyik szülő szerint Sapszon Ferenc „levele és az azóta tartó személyes megkeresések nyomán” többen nem mertek nemet mondani a fellépésre, attól tartva, hogy gyermeküket emiatt hátrány érheti az iskolában. Ezért lehet majdnem teljes létszámban jelen a kórus a CPAC gálavacsoráján.

Volt ugyanakkor olyan szülő is, aki „politikai agitációnak” minősítette a fellépés miatt tiltakozók leveleit.

Az iskola kórusa 2021-ben a Karmelitában is énekelt már egy adventi koncerten, illetve a felcsúti általános iskolában adott elő betlehemes játékot az iskola egy másik kórusa, a Gaudete.

Kérdéseket küldtünk a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola igazgatójának, illetve az intézmény fenntartójának, az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG