Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Valódi ellenzék nélkül elég simán mentek le a kazah választások


Ellenzéki tüntetőt visznek el a rendőrök január 10-én, Almatiban.

Újra több mint kétharmados győzelmet aratott Nurszultan Nazarbajev pártja Kazahsztánban.

Elég jól megjósolható volt a kazahsztáni választások kimenetele, miután a kormányzó Nur Otan (~ Fénylő Anyaország) párt ellen egyetlen ellenzéki párt sem indult el.

Hivatalosan öt párt állított jelölteket, ám ezek mind a korábbi, diktátori hatalmú elnök, Nurszultan Nazarbajev pártjának szövetségesei voltak. Az utolsó ellenzékiként induló párt, a szociáldemokrata OSDP még novemberben bejelentette a választás bojkottját, miután úgy látták, nem lehet demokratikus szavazásra számítani.

Végül most is bejött a papírforma. A Kazah Központi Választási Bizottság adatai alapján a Nur Otan a szavazatok több mint 71 százalékával nyert. Második lett tíz százalékot meghaladó szavazatszámmal az Ak Zhol (~Fényes Ösvény) Demokrata Párt.

A választási részvétel 63 százalék feletti volt. Több régióban nem lehettek jelen választási megfigyelők, számos ellenzéki pártot pedig egyszerűen nem regisztráltak, így nem is lehetett rájuk szavazni. Az ország legnagyobb városában, Almatiban többször lekapcsolták az egész internetet a szavazatszámlálás alatt, egyes ellenzéki aktivistákat pedig elraboltak és bebörtönöztek.

A közép-ázsiai országot 1990 óta Nurszultan Nazarbajev vezeti, aki a szovjet időkben még a Kazah Kommunista Párt első titkára volt. A mostani választás nagyrészt a fennálló rezsim hatalmának átmentéséről szólhat.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG