Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ellenzéki jelöltek nélkül választanak Kazahsztánban


Valódi tét nélkül zajlik a parlamenti választás Kazahsztánban, miután a kormány adminisztratív eszközökkel megakadályozta az ellenzéki pártok indulását. Az országot évtizedek óta vezető Nurszultan Nazarbajev papíron távozik a hatalomból, de megválasztott utódján keresztül továbbra is jelentős befolyása marad az ország kormányzására.

Nagy valószínűséggel megtartja a hatalmát a Kazahsztánt eddig is kormányzó Nur Otan nevű párt a most zajló parlamenti választások után is, mivel egyetlen ellenzéki párt sem indul el velük szemben. A kazahsztáni választásokon hivatalosan öt párt állít jelölteket, ám ezek mind a korábbi, diktátori hatalmú elnök, Nurszultan Nazarbajev pártjának szövetségesei. Az utolsó ellenzékiként induló párt, a szociáldemokrata OSDP még novemberben bejelentette a választás bojkottját, miután úgy látták, nem lehet demokratikus szavazásra számítani.

Helyi idő szerint vasárnap este 6 órakor 58 százalékos volt a részvételi arány.

A járványra hivatkozva akadályozzák a szavazás ellenőrzését

Nemzetközi megfigyelők szerint Kazahsztánban az utóbbi évtizedekben nem tartottak szabad és tiszta választásokat: a rendszerszintű választási csalások, a média elhallgattatása és az ellenzéki jelöltek üldözése miatt nem volt reális esély a demokratikus kormányváltásra. A közép-ázsiai országot a ’90-es évek óta Nurszultan Nazarbajev vezeti, aki a szovjet időkben még a Kazah Kommunista Párt első titkára volt. Nazarbajevet több, kétes tisztaságú voksoláson elnökké választották, később egy alkotmánymódosítással 7 évre hosszabbították az elnöki ciklus időtartamát, majd később felvette a Nemzet Vezetője címet, amit élethosszig visel.

2019 márciusában Nazarbajev váratlanul bejelentette lemondását az elnöki tisztségről, ám ez valójában nem jelenti a politikus visszavonulását, hiszen továbbra is a Nur Otan kormánypárt elnöke marad, és szintén megtartja a nemzetvezetői címet. Ugyanebben az évben elnökválasztás tartottak, amit Nazarbajev kiválasztott utódja, Kaszim-Zsomart Tokajev nyert meg.

A mostani választás nagyrészt a fennálló rezsim hatalmának átmentéséről szól. Választási megfigyelők szerint legalább három régióban a hatóságok megakadályozták, hogy független választási ellenőrök is belépjenek a szavazókörökbe. Több helyen a szavazatszámlálókat csak akkor engedték dolgozni, ha negatív lett a koronavírus-tesztjük, a kormánytól független ellenőrök tesztelését azonban megakadályozták, és erre hivatkozva nem engedték őket dolgozni.

Tünetetésre készül az ellenzék, sokakat letartóztattak

A karhatalom szintén megakadályozta, hogy az újságírók tudósítsanak a szavazásról. A Szabad Európa Rádió egyik tudósítója arról számolt be, hogy erőszakkal távolították el egy szavazókörből Almati városában.

A szavazás körüli manipulációk mellett adminisztratív eszközökkel is akadályozták az ellenzéki indulását: jogvédő csoportok és ellenzéki politikusok beszámolója szerint a választási bizottságok egyszerűen nem regisztrálták az ellenzéki pártokat, így a szavazólapokra végül csak a kormánypárti jelöltek kerültek fel. Emellett az elmúlt hetekben több ellenzéki aktivistát is bebörtönöztek.

A hivatalos tájékoztatás szerint, vasárnap 10 óráig a választók körülbelül 12 százaléka adta le a szavazatát, sokan azonban a szavazófülke helyett az utcán próbálnak tiltakozni a kormány ellen, a fővárosban,

Nurszultanban az egyik betiltott ellenzéki párt szervez tüntetést. Almatiban már délelőtt tüntetések kezdődtek, ezek ellen a Szabad Európa által közzétett videó szerint erőszakkal lépett fel a rendőrség, több tucat tiltakozót letartóztattak. Az ellenzéki csoportok vasárnap délutánra országos tüntetést szerveznek a tiszta választásokért, a gyűlések szervezését a rezsim többek között az internet korlátozásával próbálja akadályozni.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG