Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kedden száll fel az első deportáló járat Nagy-Britanniából Ruandába


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Kedden száll fel az első deportáló járat Nagy-Britanniából Ruandába, miután a fellebbviteli bíróság tegnap jóváhagyta a londoni kormány azon vitatott tervezetét, amelynek alapján az afrikai államba szállítanák a szigetországba illegálisan belépő bevándorlókat.

A háromtagú bírói testület ítéletének hétfői kihirdetését követően Boris Johnson miniszterelnök arról számolt be, hogy így az első különgép az eredeti elképzeléseknek megfelelően már kedden a levegőbe emelkedhet.

A hatóságok figyelmeztettek, hogy a kitoloncolást utolsó pillanatban benyújtott jogi kifogásokkal elkerülni próbáló személyeket fel fogják rakni egy későbbi járatra.

„Számításaink szerint ma elindítjuk a gépet. Azt nem tudom pontosan megmondani, hány ember lesz rajta, de ami igazán fontos, hogy megteremtjük a gyakorlatot” – közölte Liz Truss külügyminiszter, annak fontosságát hangsúlyozva, hogy megtörjék az embercsempészek üzleti modelljét.

Az áprilisban bemutatott tervezet a kormány szerint el fogja tántorítani a migránsokat attól, hogy embercsempészek segítségével, az életük kockáztatásával, gumicsónakon megpróbáljanak eljutni Nagy-Britanniába.

Éles bírálatok

Ezt a megközelítést azonban több jogvédő szervezet, ellenzéki politikus és egyházi vezető is élesen bírálta, mondván, hogy embertelen és törvénytelen.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa elhibázottnak nevezte az intézkedést, amely veszélyes precedenst teremtene a háború és elnyomás elől menekülők számára.

Amennyiben a brit kormányt tényleg érdekli az emberi életek megóvása, együtt kellene működnie más országokkal az embercsempész-hálózatok felszámolása érdekében, illetve biztonságos útvonalakat kellene létrehoznia a menedékkérők számára – mondta.

Az anglikán egyház vezetése erkölcstelennek minősítette a kitoloncolási politikát, amely „szégyent hoz Nagy-Britanniára”, és leszögezte, hogy „keresztény örökségünknek arra kellene ösztönöznie bennünket, hogy könyörülettel, tisztességgel és igazsággal bánjunk a menedékkérőkkel, ahogy évszázadokon keresztül tettük”.

A ruandai kormánnyal kötött egyezmény alapján felső számbeli korlát nélkül mindazokat áttelepíthetik a közép-afrikai országba, akik illegálisan lépnek be brit területre. A megállapodás tartalmaz egy 120 millió fontos gazdaságfinanszírozási csomagot. London szerint Kigalinak megvan a kapacitása akár több tízezer ember letelepítésére is a következő években.

A tiltakozók beadványokat nyújtottak be az angol–walesi fellebbviteli bírósághoz, de elutasították őket. Legkevesebb három kereset ügyében csak később lesz meghallgatás.

Az eredetileg tervezett harminchét személy közül több sikeres jogi eljárásnak köszönhetően végül mindössze heten lesznek a keddi deportáló repülőgépen – tájékoztatott a Care4Calais nevű segélyszervezet.

A törvényszék júliusban kezdi a meghallgatásokat az intézkedés egészének jogszerűségéről.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG