Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kegyelmet adott Novák Katalin egy pedofilbotrány miatt elítéltnek


Novák Katalin köztársasági elnök Budapesten, az egykori karmelita kolostorban 2023. április 28-án
Novák Katalin köztársasági elnök Budapesten, az egykori karmelita kolostorban 2023. április 28-án

Mehet vissza a gyerekek közé a bicskei gyermekotthon volt helyettes vezetője, akit jogerősen három év négy hónap börtönre ítéltek, mert kényszerítette a kiskorú fiúkat orális szexre rávevő igazgató áldozatait, hogy vonják vissza a vallomásukat. A férfi Novák Katalin elnöki kegyelmében részesült.

A kegyelmi kérelmet elbíráló, 2023. április 27-i határozat szerint Novák Katalin köztársasági elnök a büntetőügy II. rendű terheltjével szemben kiszabott börtönbüntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből ötévi próbaidőre felfüggesztette, a foglalkozástól eltiltás és a közügyektől eltiltás hátralévő részének végrehajtását kegyelemből elengedte, valamint a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól kegyelemből mentesítette – írja a 444 a Kúria tavaly szeptemberi végzése alapján.

A lap szerint a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyetteséről van szó, aki tudott arról, hogy főnöke több gyereket is szexuálisan molesztált, és aki hamis vallomásra kényszerítette felettese áldozatait.

A lap úgy tudja, hogy a bicskei pedofil igazgató bűntársa a pápalátogatás ürügyén jöhetett ki a börtönből. Mindez úgy derült ki, hogy az igazgatóhelyettes a kegyelmi kérvénnyel párhuzamosan harmadfokon is megtámadta börtönbüntetését. A Kúria eljárása még zajlott, amikor meghozták a kegyelmi döntést, így az bekerült a harmadfokú határozat szeptemberi szövegébe, amire a lap egyik olvasója hívta fel a figyelmet – derül ki a cikkből.

A Szabadon korábbi riportja a témában: „A karácsony a legszörnyűbb ünnep a gyermekotthonokban”

A pedofil főnökét fedező férfi börtönbüntetését a Kúria is helybenhagyta, tehát jogerős, hogy a nevelő kényszerítést követett el.

A lap emlékeztet rá, hogy V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója 2004–16 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott, akik közül többen 2016 októberében az RTL Házon kívül című műsorában beszámoltak a szexuális bántalmazásról.

Az igazgató és a nevelő ellen 2017 augusztusában emeltek vádat, amely szerint az igazgató kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott fiúkat orális szexre. V. János, aki egyébként Bicske díszpolgára és Bárczy-díjas, nyolc évet kapott. Kényszerítés miatt is elítélték helyettesével együtt, amiért megpróbálták rávenni a gyerekeket, hogy vonják vissza a feljelentésüket – írja a lap.

Ahogy arról korábban írtunk, Novák Katalin köztársasági elnök tavaly a kegyelmi kérvények csaknem kilenc százalékát hagyta jóvá, miközben elődei az elmúlt 22 évben átlagosan a kérvények 2,1 százalékát támogatták. Tavaly jöhetett ki a börtönből például a terrorizmus miatt elítélt Budaházy György is.

XS
SM
MD
LG