Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden 11. kérelmezőnek kegyelmet adott tavaly Novák Katalin


Novák Katalin köztársasági elnök újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2023. december 29-én
Novák Katalin köztársasági elnök újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2023. december 29-én

Az első női köztársasági elnök tavaly a kegyelmi kérvények közel kilenc százalékát hagyta jóvá, miközben elődei az elmúlt 22 évben átlagosan a kérvények 2,1 százalékát támogatták. Tavaly lélegezhettek fel Budaházy György és társai is az elnöki kegyelemnek köszönhetően.

Két éve nevezték ki Novák Katalint köztársasági elnöknek, és már tavalyelőtt sejteni lehetett, hogy nem fog fukarkodni a kegyelmi kérvények pozitív elbírálásakor. 2022-ben például 367 kegyelmi kérvényből 17-et támogatott, ami új rekordot hozott, hiszen a köztársasági elnöki kegyelemben részesítettek aránya 4,63 százalék volt, miután minden 21. kérvénynek zöld utat adott.

Az Igazságügyi Minisztérium adatbázisa 2002-ig visszamenőleg tartalmaz adatokat, vagyis a nyilvántartás szerint az elmúlt 22 évben Novák Katalin volt a legvajszívűbb elnök. És ez nem minden. Tavaly a 2022-es eredményét is túlszárnyalta, miután a 446 kegyelmi kérvényből negyvenet jóváhagyott, amivel 8,97 százalékos arányt sikerült elérnie. Ez azt jelenti, hogy minden 11. kegyelmet kérő személyen megesett a szíve.

A tavalyi év azért is emlékezetes, mert a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgynek is elnöki kegyelmet adott Novák Katalin.

A Sándor-palota tavaly áprilisi sajtóközleménye a pápalátogatásra hivatkozott, ami különleges alkalom arra, hogy az államfő éljen kegyelmezési jogkörével. „Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet. A köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött” – olvasható a közleményben.

Ehhez kapcsolódóan: Elnöki kegyelem után szabadon engedték a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgyöt

Ezt követően Novák Katalin novemberben újabb hullámban osztott kegyelmet. A Hunnia-ügy utolsó három érintettjét is kegyelemben részesítette. „A szabadságvesztés felfüggesztéséről szóló döntés nem érinti a bűnösség kérdését” – közölte akkor a Sándor-palota. (2022-ben hét személy kapott már kegyelmet a köztársasági elnöktől a Budaházy-ügyben.)

Novák Katalin rekordot döntő pozitív elbírálási arányában az is közrejátszott, hogy viszonylag kevesen adtak be kérvényt. Miközben volt olyan év, amikor 1300-nál is több kérés érkezett a köztársasági elnökhöz, tavaly csak 446. A beadott kérvények száma folyamatosan csökken az elmúlt huszonkét évben.

Az Index 2002 előtti adatokat is feldolgozott. A portál cikke szerint darabszámra a legtöbb kegyelmet Göncz Árpád adta (1245), míg Mádl Ferenc 138, Sólyom László 106, Schmitt Pál 23, Áder János pedig – mintegy hatezer kérelmet elbírálva – 120 alkalommal élt ezzel a jogkörével.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG