Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hivatalosan is lemondott az államfői posztról Novák Katalin


Novák Katalin, a kormányzó Fidesz–KDNP államfőjelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új köztársasági elnököt 2022. március 10-én. Mögötte Kövér László házelnök
Novák Katalin, a kormányzó Fidesz–KDNP államfőjelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új köztársasági elnököt 2022. március 10-én. Mögötte Kövér László házelnök

Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény 2. §-a alapján – áll a 2024. február 11-i keltezéssel Kövér László házelnöknek küldött levélben.

Február 10-én mondott le posztjáról Novák Katalin, egy héttel azután, hogy kiderült, az államfő kegyelmet adott a pedofilügyben elítélt K. Endrének. A kegyelmi döntést Varga Judit ellenjegyezte igazságügyi miniszterként, a politikai felelősség az övé. Novák Katalin lemondása után ő is bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről is. Minderről itt írtunk bővebben.

A köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról, ezt nyújtotta be most Novák Katalin. A lemondás érvényességéhez a parlament elfogadó nyilatkozata szükséges. Az Országgyűlés a tervek szerint február 26-án ül legközelebb össze.

Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy fontolja meg elhatározását. Ha Novák Katalin írásban úgy nyilatkozik, hogy fenntartja döntését, akkor a parlament köteles jóváhagyni.

A köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban szűnik meg. Ha az Országgyűlés a köztársasági elnököt a lemondás megfontolására kéri, akkor az államfő megbízatása az elhatározását fenntartó nyilatkozatban megjelölt időpontban, ennek hiányában a fenntartó nyilatkozat benyújtásával szűnik meg.

Ettől kezdve az új államfő megválasztásáig ideiglenesen az Országgyűlés elnöke tölti be a posztot, vagyis jelen esetben Kövér László.

Valamennyi, a Szabad Európa oldalán a kegyelmi botránnyal kapcsolatban megjelent cikket, podcastot megtalált itt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG