Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rejtélyes körben népszerűsítették a magyar adófizetői pénzből támogatott brüsszeli folyóiratot


A The European Conservative magazin 2021 nyári lapszámának címlapja.
A The European Conservative magazin 2021 nyári lapszámának címlapja.

Magyar adófizetői pénzből építenek hálózatot a nemzetközi radikális jobboldalon a The European Conservative című folyóirat emberei. Egy exkluzív római klubban nagykövetek és hírszerzők között osztották ki a lap példányait. A több mint 1,6 milliárd forint közpénzzel támogatott magazin főszerkesztője életrajza szerint egy hatvannégy éves múltra visszatekintő nemzetközi jobboldali titkos társaság tagja.

2022 tavaszán egy tizennyolcadik századi, barokk stílusban épült római nemesi palotában gyűlt össze három tucat nagykövet, hírszerző, vatikáni tisztviselő, európai nemes, valamint amerikai és európai politikus. A Földközi-tengeri térség előtt álló kihívásokat tárgyaló, három napos eseménynek a Palazzo Rondinini adott otthont, ami szokásosan az arisztokratikus, tagjai közé kizárólag férfiakat befogadó Nuovo Circolo degli Scacchi nevű római klub tagjai részére áll nyitva.

Ennek az eseménynek a hivatalos házigazdája ugyanakkor egy másik szervezet, a francia megnevezésű Institut d’Études Politique volt. A résztvevők között pedig vendégelőadóként megjelent a magyarországi hátterű The European Conservative című folyóirat egyik képviselője is, aki öt perces előadást tartott, majd kiosztotta a 36 résztveő közt a magazin téli kiadásának 17 példányát.

Az összejövetel részleteit egy olyan támogatási beszámolóból ismertük meg, amelyet a European Conservative Nonprofit Kft. nyújtott be egy magyar kormányközeli alapítványnak.

A ma már híroldalt is működtető The European Conservative budapesti bejegyzésű kiadója az elmúlt években adófizetői pénzekből származó összesen több mint 1,6 milliárd forintot kapott támogatásként a Batthyány Lajos Alapítványtól (BLA).

Ehhez kapcsolódóan: Több mint 1,6 milliárdba került a magyar adófizetőknek egy brüsszeli, angol nyelvű jobboldali hírportál

A kiadó részben ezekből a pénzekből fedezi a magazin megjelentetését, az online hírszolgáltatást is végző szerkesztőség működtetését, valamint egy brüsszeli iroda fenntartását. Hosszú távú céljuk, hogy meghatározó európai hírportállá váljanak, továbbá a brüsszeli jelenlét és a "hálózatosodás" segítségével európai jobboldali szövetségeket hozzanak létre.

Nemzetközi jobboldali szövetségeket építenek

A Szabad Európa közérdekű adatigénylés útján betekintést nyert a támogatásokkal kapcsolatos, a BLA-nál fellelhető egyes iratokba. Köztük egy olyanba is, ami azt részletezi, hogy a pénzek fejében 2022 első negyedévében a kiadó képviselői személyesen milyen rendezvényeken vettek részt, hogy a folyóiratot népszerűsítsék és a kapcsolati hálójukat építsék.

A Nagy Kristóf Máté ügyvezető által jegyzett beszámoló szerint a lap különböző képviselői megjelentek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Danube Institute rendezvényein, brit újságíróknak tartottak előadást a londoni magyar nagykövetség szervezésében a Szépilona Étteremben, és felléptek a brüsszeli Nemzeti Konzervativizmus konferencián is.

Az iratban az is olvasható, hogy a folyóirat különböző munkatársai a londoni Carleton Clubban egy médiával kapcsolatos eseményen az MCC és a Danube Institute embereivel vállvetve sürgölődtek brit parlamenti képviselők, politikai tanácsadók és londoni újságírók között, megjelentek a szélsőjobboldali francia think tank Institut Iliade szuverenitás- és identitásügyi konferenciáján, és egy amerikai, a kereszténység végét vizionáló összejövetelen is.

A Nuovo Circolo degli Scacchi zártkörú klub egyik helyisége a római Palazzo Rondinini épületében.
A Nuovo Circolo degli Scacchi zártkörú klub egyik helyisége a római Palazzo Rondinini épületében.

Ezeknek a rendezvényeknek a háttere jellemzően a magyar kormányzathoz kapcsolódó vagy Fidesz-közeli szervezetekhez, továbbá a nemzetközi radikális jobboldalhoz kapcsolható. A cikkünk elején említett római összejövetel, aminek a részleteit szintén a beszámolóból ismertük meg, vélelmezhetően egy közel hatvanöt éves múltra visszatekintő nemzetközi jobboldali titkos társasághoz, a Vaduzi Intézethez köthető.

Nemzetközi figura a főszerkesztői székben

A kiadó European Conservative Nonprofit Kft. kisebbségi tulajdonrészét birtokló és a folyóiratot főszerkesztő Alvino-Mario Fantini számára nem idegen a nemzetközi jobboldal világa. Az 54 éves férfi élettörténete is átível a határokon: anyai ágon bolíviai diplomatacsaládból származó, az Egyesült Államokban született olasz állampolgár, aki korábban Londonban, ma Bécsben él, miközben egy budapesti és brüsszeli kötödésű lapot szerkeszt.

Alvino Mario Fantini, a The European Conservative főszerkesztője
Alvino Mario Fantini, a The European Conservative főszerkesztője

Fantini a Világbank munkatársa volt Bolíviában, később pedig tíz éven át az olajexportőr államokat összefogó OPEC főtitkárának szövegírójaként dolgozott. Nyilvános életrajzai szerint megfordult a amerikai keresztényfundamentalista kapcsolatokkal rendelkező brüsszeli lobbiszervezet, a European Dignity Watch és a jobboldali politikafilozófusokat – köztük a Fidesz-közeli magyar Lánczi Andrást, a The European Conservative kiadójának többségi tulajdonosát – tömörítő amszterdami Center for European Renewal kuratóriumában is.

Amikor a New Yorker magazin a Steve Bannon trumpista stratéga támogatásával elindítani tervezett, végül kútba esett olaszországi kultúrharcos-képzőről írt, a reménybeli hallgatók közül Fantinit mint hollandiai PhD-hallgatót írta le.

A férfi egyes életrajzaiban az is olvasható: több zártkörű klub, köztük az európai neoliberális Mont Pelerin Society és a liechtensteini Institut d’Études Politique tagja. Ezen az utóbbi néven, ami franciául politikatudományi intézetet jelent, számos intézmény ismert világszerte. Közülük a liechtensteini szerveződést, amit röviden Vaduzi Intézetnek is hívnak, a történelemtudomány a hidegháborús időszak európai jobboldalának egyik nemzetközi titkos társaságaként ismeri.

Titkos társaság Liechtensteinben

Johannes Grossmann, a berlini Humboldt Egyetem tanára szerint a Vaduzi Intézetet 1959-ben alapították a brit minta szerinti politikai klubként. A tagok évente négyszer gyűltek össze, háromszor egy liechtensteini nyárilakban (idővel összejött a pénz egy saját klubházra is), egyszer pedig egy folyamatosan változó európai helyszínen.

Az összejövetelek értelme az volt, hogy a résztvevők informálisan belsős politikai információkat cserélhessenek. Az intézet rövidesen jelentős titkos fórumává vált osztrák, német, francia és brit konzervatív politikusok és üzletembereknek. A hetvenes években a klubban az amerikai és nyugat-európai neoliberális körök, valamint a kontinens szélsőjobboldali áramlatai, a francia Nouvelle Droite és a német Neue Rechte képviselői is otthonra leltek.

Grossmann korábban "A konzervatívok Internacionáléja: a nemzetközi elitkörök és magánkülpolitika Nyugat-Európában 1945 óta" című könyvben dolgozta fel a Vaduzi Intézet és más jobboldali titkos társaságok történetét az 1990-es évekkel bezárólag.

A Szabad Európa kérdésére – jelezve, hogy a kurrens eseményekkel kapcsolatos tudása kevésbé alapos – Grossmann azt írta: "amikor Fantini azt állítja, hogy a liechtensteni Institut d'Études Politiques tagja, akkor egyértelműen a Vaduzi Intézetre utal még akkor is, ha szokatlan, hogy az Intézet egy tagja nyilvánosan beszámol a tagságáról. Az Intézetnél az alap a teljes diszkréció (vagy legalábbis korábban az volt)".

Grossmann hozzátette: a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet biztosan megállapítani, hogy a római Nuovo Circolo degli Scacchiban tartott összejövetelt is a Vaduzi Intézet szervezte volna, a BLA-hoz beadott iratban olvasható francia Institut d'Études Politiques megnevezés ugyanis más politikai intézetet is takarhat.

"Ugyanakkor az olaszországi esemény vonatkozásában olvasható francia megnevezés figyelemreméltó, és jelezheti azt is, hogy a Vaduzi Intézetet takarja" – írta a történész a Szabad Európának. Továbbá megjegyezte, hogy egy római esemény illeszkedne a klub találkozóinak ismert gyakorlatába.

Szerettük volna megtudni, hogy a római találkozót tényleg a Vaduzi Intézet szervezte-e, és arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy mi értelme van annak, hogy a The European Conservative folyóiratot külföldi kémek között népszerűsítik. Azonban a The European Conservative kiadójának eljuttatott, Nagy Kristóf ügyvezetőnek és Alvino-Mario Fantini főszerkesztőnek címzett kérdéseinkre nem kaptunk választ.

A Szabad Európának nem sikerült a Vaduzi Intézet elérhetőségét fellelnie. Emailben eljuttatott kérdéseinkre a Nuovo Circolo degli Scacchi nem reagált.

  • 16x9 Image

    Sarkadi Nagy Márton

    Sarkadi Nagy Márton a Szabad Európa külsős munkatársa. Oknyomozó újságíróként korábban az Organized Crime and Corruption Reporting Project és a VSquare nemzetközi újságírói együttműködés projektjeiben dolgozott, valamint az Átlátszónál és több más magyar médiumnál.

XS
SM
MD
LG