Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 1,6 milliárdba került a magyar adófizetőknek egy brüsszeli, angol nyelvű jobboldali hírportál


Alvino-Mario Fantini főszerkesztő a The European Conservative 2021. őszi lapszámának ünnepélyes bemutatóján, a Batthyány Lajos Alapítvány székhelyének színháztermében felmutatja a folyóiratot 2021. szeptember 21-én
Alvino-Mario Fantini főszerkesztő a The European Conservative 2021. őszi lapszámának ünnepélyes bemutatóján, a Batthyány Lajos Alapítvány székhelyének színháztermében felmutatja a folyóiratot 2021. szeptember 21-én

Meghatározó európai hírportállá és az európai uniós jobboldal kulcsintézményévé szeretne válni a Fidesz-közeli The European Conservative. A folyóiratot kiadó cég a magazinra, az online hírszolgáltatás beindítására és brüsszeli szerkesztőségére eddig 1,6 milliárd forintot kapott egy alapítványtól, amely a magyar adófizetők pénzét költi.

2021 őszén az egyesült államokbeli Orlando városában konferenciázott a nemzetközi radikális jobboldal egy ága. A nemzeti konzervatív névre keresztelt vonulat a magyar kormánypárt szívéhez is közel áll, a konferenciasorozat egy korábbi állomásán például felszólalt már maga Orbán Viktor miniszterelnök is.

Orlandóban a több magyar kötődésű beszélő egyike Alvino-Mario Fantini volt. Az 54 éves férfi a főszerkesztője a The European Conservative nevű, angol nyelvű politikai folyóiratnak, amelynek kiadóját Budapesten jegyezték be. A folyóirat az esemény honlapja szerint egyike volt a konferencián társrendezői szerepet vállaló szervezeteknek.

„A European Conservative-nél – a magazinnál, amelyet megadatott szerkesztenem, és amelyből néhányat megtalálnak a székeken – a nemzetközi kapcsolatok és szövetségek létrehozása és építése áll majdnem mindennek a középpontjában, amit csinálunk. Különösen úgy, hogy a jobboldal vezető platformjává próbálunk válni, nemcsak Európában, hanem világszerte” – mutatkozott be a hallgatóságnak Fantini a beszédről készült videó szerint. Hozzátette, hogy ő maga is tudja: rendkívül ambiciózus elképzelésről beszél.

Fantininek ugyanakkor tudnia kellett, hogy ebben a nagyratörő ambícióban az általa főszerkesztett magazinnak már van is egy fontos támogatója. A folyóirat kiadóját ugyanis korábban bőkezű támogatásban részesítette egy olyan speciális alapítvány, amely magyar közpénzből gazdálkodik, és amelyből gyakran a Fidesz ideológiai hátországát finanszírozza.

A támogatási összeg elköltéséről szóló beszámolóban olvasható, hogy Fantini folyóiratának orlandói szereplése a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) által támogatott tevékenység része volt. A 2021-es konferencia óta eltelt időben az alapítvány még négy alkalommal döntött a folyóirat kiadójának támogatásáról.

Meghatározó hírportált, jobboldali szövetséget építenek

Nemrégiben a Brüsszelben jelen lévő, magyar kormányzati kapcsolódásokkal rendelkező angol nyelvű hírmédiumok egyikeként már írtunk a Szabad Európán a The European Conservative magazinról.

A brüsszeli, fideszes kötődésű hírportálokkal ebben a cikkben foglalkoztunk: Brüsszelben indít híroldalt a kormány egyik korábbi kommunikációs tanácsadója

Azóta viszont megtudtuk, hogy a BLA által a folyóirat kiadójának juttatott támogatási összegek jelentősen meghaladják a korábban ismert summát. Az új információkat a BLA-nál és az alapítványt korábban finanszírozó Miniszterelnöki Kabinetirodánál kijárt iratbetekintések útján szereztük meg.

Kevesebb mint három év alatt a BLA összesen 1 milliárd 678 millió forintos összeggel finanszírozta a European Conservative Nkft.-t. A támogatási összegek egy része pántlikázott pénz volt, azaz a folyóirat működési kiadásaitól eltérő, konkrét célokra adták, így arra, hogy a magazin honlapján folyamatos online hírszolgáltatás induljon, valamint egy brüsszeli iroda bérletére is. A kiadó a támogatás fejében azt ígérte, hogy kiadványa „meghatározó európai hírportállá” fog válni, és segít majd európai konzervatív közösségeket létrehozni.

Jobboldali ideológiát terjesztene a kiadó

The European Conservative néven korábban európai jobboldali politikafilozófusok egy csoportja működtetett egy belső hírlevelet. A csoport egyik tagja a magyar Lánczi András filozófus, aki korábban a Fideszhez közel álló agytröszt, a Századvég kuratóriumát elnökölte, ma pedig a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi tagja.

A hírlevéllel megegyező névre hallgató politikai magazin kiadására Lánczi többségi és a főszerkesztői posztot betöltő Alvino-Mario Fantini kisebbségi tulajdonlása mellett nonprofit kft.-t jegyeztek be 2021 márciusában az MCC székhelyére. Alig egy hónappal a bejegyzés után a BLA döntést hozott arról, hogy 165 millió forinttal támogatja az évente négy számban megjelenő folyóirat kiadását.

A kiadó European Conservative Nonprofit Kft. képviselője a támogatás irataihoz tartozó szakmai programban azt írta, hogy a remélt pénz segítené „a konzervatív gondolatok hatékonyabb terjedését, különösen az online világban”, valamint hogy szeretnék a kiadványt úgy pozicionálni, mint „egy meghatározó konzervatív véleményközösség” központját azáltal, hogy konferenciákat, szemináriumokat és workshopokat szerveznek önállóan vagy olyan lehetséges partnerekkel, mint az MCC vagy a Danube Institute.

A támogatási összeg elköltéséről szóló beszámolóban a magazin kiadójának ügyvezetője írt a cikkünk elején említett orlandói konferenciáról: „Első amerikai eseményünk (…) a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia olyan közéleti személyiségeket, újságírókat, tudósokat és diákokat hozott össze, akik megértik, hogy a konzervativizmus múltja és jövője elválaszthatatlanul kötődik a nemzet eszméjéhez”.

Adófizetői pénzeket oszt az alapítvány

A pénzosztó Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) korábban egy fideszes kötődésű magánalapítvány volt, amely 2015-től kezdve egyre nagyobb összegű állami támogatásokhoz jutott előbb a Miniszterelnökségen, majd a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül. Az állami támogatásokból nemcsak a BLA keretein belül működő programokra jutott pénz, hanem egyes összegek továbbadásra kerültek más, fideszes kötődésű szervezeteknek, többször egyértelműen politikai jellegű célokra. Erről az Átlátszó írt korábban.

A Batthyány Lajos Alapítvány székhelyének felső bejárata a budai Várhegyen, a Karmelita kolostor közelében található Lónyay–Hatvany-villában
A Batthyány Lajos Alapítvány székhelyének felső bejárata a budai Várhegyen, a Karmelita kolostor közelében található Lónyay–Hatvany-villában

2021 májusában egy új törvény speciális alapítványi kategóriába helyezte a BLA-t. A törvény szerint ezek a röviden közérdekű vagyonkezelő alapítványnak hívott szervezetek a kormánytól függetlenül közfeladatot látnak el, ezért a magyar államnak az adófizetők pénzéből kell finanszíroznia a működésüket. A BLA csak idén több mint kilencmilliárd forint állami támogatást bevételezett. Az alapítvány kuratóriumát évek óta Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója elnökli.

Közérdekű adatigényléssel fordultunk az alapítványhoz és a Miniszterelnöki Kabinetirodához. A kért iratok helyett mindössze arra kaptunk lehetőséget, hogy beléjük tekintsünk. Ezekből az látszik, hogy a törvény szerint 2021 óta kormányfüggetlen, közfeladatot ellátó BLA gyakran ugyanazokat a Fidesz-közeli szervezeteket támogatja ma is, mint a törvényt megelőzően.

Online hírszerkesztőségre és brüsszeli irodára kaptak pénzt

A European Conservative Nkft. tavaly három különböző címen is támogatást kapott a BLA-tól. Egy alkalommal a magazin évi négy számának kiadására és kapcsolódó tevékenységekre 167 millió forintot ítélt meg az alapítvány. „Új, csúcsminőségben író szerzők bevonására kerül sor a világ minden tájáról. Ebből adódóan egy különböző perspektívákat felsorakoztató, konzervatív szellemiséget képviselő hírportállá képes válni a The European Conservative című folyóirat” – írták a szakmai programban.

Szintén 2022-ben a BLA további 402 millió forint támogatásról döntött a The European Conservative úgynevezett newsroomjának (hírszerkesztőségének – a szerk.) felállítására és működtetésére. Ennek a pénznek az volt a célja, hogy a weboldal fejlesztésével és új emberek felvételével a folyóirat honlapját alakítsák át online híroldallá.

„A támogatás segítségével egy naponta frissülő hírportállal egészítjük ki a tevékenységünket. Ezzel nagyobb elérésre tehetünk szert, amellyel hatékonyabban terjeszthetjük a jobbközép konzervatív gondolatokat Európában és a világban – írta a kiadó a BLA-hoz beadott szakmai programjában. – A naponta frissülő hírportál elindításához egy minden tekintetben modern szerkesztőség felállítása az első cél. A newsroom csapatának képesnek kell lennie videós anyagok, hírlevelek és infografikák gyártására, valamint folyamatos hírügyelet fenntartása is szükséges.”

A támogatás összegéből fizetésekre különítettek el 230 millió forintot. A tervek szerint naponta tíz anyagnak kell megjelennie a weboldalon, amelynek látogatottságát rövidesen havonta százezer egyedi látogató fölé szeretnék emelni.

Az év harmadik támogatási döntése arról szólt, hogy a kiadó brüsszeli irodát és szerkesztőséget hozzon létre, amire 249 millió forint támogatást adott a BLA. A szakmai programban azt írták, hogy „az új képviselet létrehozásával lehetőség nyílik arra is, hogy (…) Brüsszelben is bemutatásra kerüljenek az európai konzervatív álláspontok, vélemények, ezáltal is erősítve a párbeszédet”.

Mire a támogatási szerződést novemberben aláírták, a kiadó nonprofit kft. már létre is hozta belgiumi képviseletét, amelynek címe a brüsszeli Square de Meeûs téren található, egy elegáns irodaház negyedik emeletén. Az irodaházból kitűnő rálátás nyílik a sétálva alig két percre lévő Európai Parlament épületére, és az Európai Bizottság épülete sincs sokkal messzebb.

A kiadvány csapatának kinti terjeszkedéséről egy álláshirdetés alapján idén tavasszal a Politico európai kiadása is beszámolt.

Évente hétszázmillióba kerül, de alig termel bevételt

Idén eddig egy alkalommal döntött a BLA a European Conservative Nkft. támogatásáról. A 699 millió forintos támogatási összeg a magazin kiadását, a newsroom működtetését, valamint a brüsszeli szerkesztőség és iroda fenntartását fedezi. A szakmai programban olvasható: „Hosszú távú cél, hogy a The European Conservative fokozatos és stabil növekedéssel meghatározó európai hírportállá váljon, továbbá a brüsszeli irodával, a bővülő szerkesztőséggel, valamint a hálózatosodás által a magazin vezető szerepet vállalhat az európai konzervatív közösségek létrehozásában, megerősítésében.”

A két és fél éves fennállása alatt adófizetői pénzekből mindeddig összesen 1 milliárd 678 millió forintot kasszírozó European Conservative 2022 végével bezárólag – nyilvános beszámolói szerint – ennek az összegnek a töredékét, összesen 27 millió forintot keresett a piacon. A kiadónak saját hozzájárulást nem kellett letennie a támogatásokhoz.

A European Conservative Nkft. e-mail-címére a kiadót ügyvezető Nagy Kristóf Máténak, illetve Lánczi András és Mario-Alvino Fantini tulajdonosnak címzett kérdéseinkre, valamint a BLA-nak küldött kérdéseinkre sem érkezett válasz.

Brüsszelben nem szeretik a kormánysajtó stílusát

Az lehet az oka a brüsszeli, angol nyelvű újság támogatásának, hogy a magyarországi, Fidesz-közeli médiatermékek stílusa riasztóan hat az úgynevezett brüsszeli buborékban élőkre. A magyar nyelvű, Fidesz-barát média hangvétele ugyanis egyedülálló Európában – mondta a Szabad Európának az Európai Parlament egy korábbi, kommunikációs területen dolgozó munkatársa, aki a munkájából fakadóan rendszeresen találkozott a kontinens országaiban megjelenő, uniós relevanciájú hírek angol nyelvű sajtószemléivel.

„Képzeljük el, hogy van egy aktuális ügy, mondjuk mezőgazdasági területen. A legtöbb országban a hír olyan címekkel jelenne meg, mint hogy Vita az agráriumról. Lengyelországban már lehet, hogy sarkosabban fogalmaznának, de a kormánysajtóban az jelenne meg, hogy Brüsszel azt akarja, hogy űrlényeket tenyésszünk” éreztette a különbséget az EP volt munkatársa, aki szerint a brüsszeli buborékban emiatt az az általános hozzáállás, hogy nem kell azzal foglalkozni, amit a magyarok mondanak.

A The European Conservative brüsszeli irodájának ünnepélyes megnyitójára idén februárban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is ellátogatott. Amióta a Fidesz távozott a mérsékelt jobboldali Európai Néppártból, a magyar kormánypárt egyik törekvése, hogy a néppárti vonalnál radikálisabb szervezetekből szervezzen magának támogató szövetséget Brüsszelben.

Figyelemre méltó, hogy idén júliusban a The European Conservative leigazolta Rod Dreher amerikai születésű véleményvezért, aki blogot vezet a hírportál felületén. Dreher volt az, aki korábban egy zárt körű beszélgetésen hallottak alapján beszámolt arról, hogy Orbán Viktor nem szívesen marad az Európai Unióban. (A cikket megjelenése után többször javította.)

Magyar politikai kirendeltségek Brüsszelben

Korábban is előfordult már, hogy a BLA finanszírozni szeretett volna brüsszeli irodát, aminek EU-s politikai céljai lettek volna. Az alapítvány berkein belül működik a Danube Institute nevű think tank, amelynek egyik fő célja egy támogatáshoz kapcsolódó irat szerint a magyar kormányzati álláspontok „nemzetközi megjelenítésének erősítése az angolszász politikai döntéshozó elitekben”.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által 2020-ban biztosított pénz egy részéből a BLA azt tervezte, hogy létrehoz egy brüsszeli irodát a Danube Institute-nak. Ennek az lett volna a funkciója, hogy begyűjtse a brexit után az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) nevű európai pártcsaládból távozó brit Konzervatív Párt munka nélkül maradt embereit.

A kabinetirodánál fellelhető részletes költségterv szerint erre 185 millió forintot szántak volna. „Célunk, hogy az intézetbe bevonzzuk azokat az embereket, akik az ECR politikai család brexit utáni szétesése miatt új lehetőségeket keresnek. A brüsszeli iroda vezetésére az előzetes tervek szerint éppen ezért a korábban az ECR színeit képviselő Daniel Hannan volt brit EP-képviselőt, illetve Naweed Khant, a New Direction think tank igazgatóját kérnénk fel” – olvasható az iratban.

A Danube Institute brüsszeli irodáját végül nem hozták létre, az így megmaradt összeget a BLA a Magyar Krónika kiadási jogainak megvásárlására és a lap kiadási költségeire fordította.

A közelmúltban a The European Conservative mellett brüsszeli hírportált indított a kormány egyik korábbi kommunikációs tanácsadója, akinek egy másik hírportálját éppen a BLA támogatja évek óta. Emellett nemrégiben kirendeltséget nyitott az MCC az EU fővárosában, és a kormány is vásárolt egy új ingatlant. Brüsszelben az állami külügy és a közmédia mellett évek óta jelen van a Fidesz pártalapítványa is.

  • 16x9 Image

    Sarkadi Nagy Márton

    Sarkadi Nagy Márton a Szabad Európa külsős munkatársa. Oknyomozó újságíróként korábban az Organized Crime and Corruption Reporting Project és a VSquare nemzetközi újságírói együttműködés projektjeiben dolgozott, valamint az Átlátszónál és több más magyar médiumnál.

XS
SM
MD
LG