Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kemény tél közeleg – figyelmeztetett az ukrán elnök


Dinnyét tartó ukrán katona a donyecki fronton 2022. augusztus 3-án
Dinnyét tartó ukrán katona a donyecki fronton 2022. augusztus 3-án

Volodimir Zelenszkij emellett harctéri sikerekről számolt be az ország déli részén nemrég megindított ellentámadás kapcsán, miközben több európai kormány intézkedéseket jelentett be az energiaárak miatti terhek csillapítása érdekében.

Szokásos esti videóüzenetében az ukrán elnök vasárnap köszönetet mondott a hadseregnek, amiért sikerrel visszafoglaltak két települést délen, egy másikat pedig keleten.

Kirilo Timosenko, az államfői hivatal helyettes vezetője korábban Facebookon fényképet tett közzé, amelyen három katona látható, amint felvonják az ukrán zászlót egy faluban. „Viszokopilja. Herszon régió. Ukrajna. Ma (…) Az ukrán zászlók visszatérnek oda, ahol joggal lenniük kell” – írta.

Ukrajna nagyjából egy hete indított ellenoffenzívát a déli országrészben, elsősorban Herszon régióban, amely felett Oroszország már a február 24-én megkezdett háború elején átvette az ellenőrzést.

Miután a biztonsági erők ágyúzni kezdtek különböző célpontokat a térségben, a megszálló hatóságok korlátozták a helyi lakosok mozgásszabadságát, egyebek mellett megtiltották az átkelést a Dnyeper folyón – jelentette a kijevi vezérkar.

E szerint az orosz inváziós csapatok az elmúlt 24 órában huszonöt rakéta-, illetve huszonkét légicsapást mértek katonai és polgári célpontokra Ukrajnában.

Putyin: Ukrajnában oroszellenes enklávé alakul
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:28 0:00

Zelenszkij szombaton arra figyelmeztette az európai országokat, hogy Moszkva „döntő energiacsapást” készít elő a téli hónapokra.

A Kreml azt állítja, hogy a földgázszállítások jelentős csökkentése a nyugati szankciók és különböző műszaki problémák következménye, a Nyugat azonban azt hangoztatja, hogy ez hazugság, az oroszok fegyverként használják fel az energiaellátást.

Egyes elemzők szerint az ellátási zavarok, valamint a megugró megélhetési költségek miatti társadalmi elégedetlenség a következő hónapokban valamelyest erodálhatja az európai kormányok Ukrajna melletti elkötelezettségét.

Az orosz vezetés a napokban bejelentette, hogy zárva tartja a Németországba irányuló Északi Áramlat 1 gázvezetéket, miközben a világ hét legfejlettebb ipari gazdaságát tömörítő országcsoport (G7) arról tájékoztatott, hogy olajársapkát vezetnének be az orosz exportra.

Moszkva leszögezte, hogy leállítja a szállítást azoknak az országoknak, amelyek ehhez csatlakoznak.

Olaf Scholz német kancellár vasárnap tudatta, hogy terveik szerint decemberre teljesen felhagynak az orosz gáz importjával, illetve intézkedéseket mutatott be az energiaárak mérséklése, az emberek és a cégek terheinek enyhítése érdekében.

„Oroszország többé nem megbízható energetikai partner” – fogalmazott berlini sajtótájékoztatóján.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök erre reagálva hazája ellenségének nevezte Németországot. „Más szavakkal szólva hibrid háborút hirdettek Oroszország ellen” – húzta alá.

Finnország és Svédország ezzel egy időben javaslatcsomagot jelentett be az energiacégek támogatása céljából, hogy elkerüljék a csődöt a válság közepette.

Mindenki a zaporizzsjai atomerőműre figyel

Az orosz hatóságok nyugodt helyzetről számoltak be az ország és egyben Európa legnagyobb nukleáris erőművének számító létesítmény környékén, amely a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei szerint szombaton ismét teljesen lekapcsolódott az ukrán áramhálózatról.

A helyszínen, Enerhodarban három nagy robbanást lehetett hallani, azonban egyelőre nincsenek hírek áldozatokról, károkról.

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint az ukrán fegyveres erők már kétszer is kísérletet tettek a város megközelítésére, és állítólag nehéztüzérséget, rakétavetőket és pilóta nélküli repülőgépeket is bevetettek.

Zaporizzsjában sugárszennyezésre készülnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:16 0:00

A NAÜ közölte, hogy az erőművet elvágták az utolsó megmaradt fő távvezetékétől, de a létesítmény tartalékvezetéken keresztül továbbra is táplálja az áramot az ukrán hálózatba. A hat közül mára csupán egyetlen reaktor működik.

Az orosz hadsereg már az invázió kezdetén elfoglalta az atomerőművet, ahonnan délre nemrégiben ellentámadást indítottak. A szemben álló felek egy, a csernobilihez hasonló balesettől tartanak a harcok miatt, de ezért kölcsönösen egymást okolják.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Oroszországot, hogy nukleáris pajzsként használja a létesítményt, a közelben katonai bázist hozott létre, ahonnan különböző célpontokra mér csapást, a magas kockázat miatt azonban az ukrán biztonsági erők nem viszonozhatják a tüzet.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja elmondta, hogy az ENSZ szakemberei legalább hétfőig maradnak a telephelyen, amelynek környékén nem voltak most összecsapások.

Oroszország nem hajlandó eleget tenni a terület teljes körű demilitarizálását célzó felhívásoknak.

XS
SM
MD
LG