Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kémkedéssel vádolnak egy oroszt a dánok


Július óta fogva tartanak a dán hatóságok egy orosz állampolgárt, aki a vád szerint a dán energetikai szektor technológiáiról jelentett pénzért az orosz titkosszolgálatnak.

A dán hatóságok bejelentették, hogy vád alá helyeztek egy, az országban élő orosz állampolgárt, a férfit azzal vádolják, hogy információval látta el Oroszországot a dán energetikai technológiákról. A gyanúsított, akinek a személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, július eleje óta őrizetben van, derül ki a dán ügyészség közleményéből.

A férfi a vád szerint pénzért cserébe „információkat adott ki a dán energetikai technológiákról az orosz hírszerzésnek”. Oroszország koppenhágai nagykövetsége „tévedésnek” nevezte a férfi letartóztatását.

Léon Theremin: kém vagy feltaláló?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:33 0:00

Nem ez lenne az első eset

A dán ügyészség elmondta, hogy az ügy egy nagyobb nyomozáshoz kapcsolódik, amit a dán hírszerzés folytat. Ha a férfit bűnösnek találják, börtönbüntetésre vagy kitoloncolásra számíthat. Az orosz nagykövetség azt kérte a dán bíróságtól, hogy „elfogulatlanul ítéljen az ügyben” és azt mondták, remélik, hogy a „honfitársuk”-at felmentik és szabadon távozhat.

Az ügyet az észak-dán Aalborg kerület bírósága fogja tárgyalni, de még nincs meg az ügy menetrendje, amely várhatóan zárt ajtók mögött fog lezajlani. 2012-ben egy finn állampolgárságú férfit ítéltek 5 hónap börtönre, amiért orosz megbízásból Koppenhágában kémkedett.

Készült a Reuters és az AP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG