Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kényszerítés gyanújával jelentettek fel egy katonai vezetőt a kötelezővé tett Covid-oltások miatt


Nem akarta engedni a kényszerszabadság alatt az alternatív munkalehetőséget beosztottainak a szolnoki katonai tűzoltóegység parancsnoka, emiatt feljelentették. A bíróság másodfokon is felmentette az ezredest, a honvédségtől már távozott egykori szakaszvezető azt tervezi, Strasbourgig viszi az ügyet.

„Kötetlen beszélgetést” tartottak a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis helyőrségén 2021. november 23-án, a téma a Covid-oltások felvétele volt. Nem sokkal korábban jelent meg ugyanis az a kormányrendelet, amely kötelezővé tette a honvédelmi és rendészeti dolgozóknak az oltások felvételét.

A rendelet szerint aki nem oltatja be magát, azt előbb fizetés nélküli szabadságra kell küldeni, majd ha ennek időtartama meghaladta az egy évet, elbocsátani. Csakhogy Szolnokon – mint egy olvasónk, Péter jelezte – ekkor még háromszázan lehettek azok, akik nem kértek az oltásból. Ez egy 2021. november 15-i állománygyűlésen derült ki, ahol azt kérték a jelenlévőktől, jelezze, aki nem szeretné beoltatni magát.

Nincs engedély

Mivel az oltást megtagadók között volt a katonai tűzoltóbázis egy teljes műszakja – tizenegy fő –, az egyik ezredes a már említett kötetlen megbeszélésre hívta össze az érintetteket. Itt olvasónk szerint valóban bármiről lehetett kérdezni, így volt, aki arról érdeklődött, hogy amennyiben fizetés nélküli szabadságra küldik, vállalhat-e más munkát.

Ehhez kapcsolódóan: Belső vizsgálat és büntetőeljárás is folyik több ügyben a szoloki alakulattal kapcsolatban.

A honvédek jogállásáról szóló törvény szerint ugyanis ehhez a munkáltatói jogköröket ellátó vezető engedélye kell. Az ezredes válasza határozott nem volt.

Kilencvenszázalékos meggyőzési arány

Olvasónk szerint ez az érv láthatóan megtette a hatását, év végére a már említett háromszáz emberből nagyjából harmincan maradtak, akik kitartottak elhatározásuk mellett. Köztük volt Péter is, akit kollégáival együtt 2022. január 1-jétől küldtek el fizetés nélküli szabadságra.

Érdekes, hogy éppen ettől a naptól viszont megváltozott a munkáltatói jogokkal bíró parancsnokának személye is, akihez tíz nappal később benyújtotta a másodállás vállalására szóló kérelmét, amelyet a vezető helybenhagyott.

Ehhez kapcsolódóan: Böröndi Gábort, a Honvéd Vezérkar parancsnokát is feljelentették korábban.

Péter azonban úgy ítélte meg, hogy az említett ezredes olyan körülményeket teremtett, amelyek kimerítik a Btk. kényszerítés bűncselekményére vonatkozó feltételeit, így feljelentette parancsnokát. Mint mondta, neki a családját kell eltartania, így ha másodállást sem tudott volna vállalni, az nyilvánvalóan a teljes anyagi ellehetetlenülésükhöz vezetett volna.

Ráadásul – mint a feljelentésében érvelt – ha akarata ellenére írja alá a Covid-oltásról szóló nyilatkozatot, okirat-hamisítást is elkövetett volna, hiszen ebben azt is kijelenti, hogy szabadon, minden kényszer és nyomásgyakorlás nélkül döntött az oltás felvétele mellett.

Elutasítva

A bíróság Péter, az ezredes, illetve tanúk meghallgatása után 2022 november 8-án első fokon felmentette az érintett katonai vezetőt a kényszerítés bűntette alól. A tárgyalás során az ezredes arra hivatkozott, a Magyar Honvédségnek látezik egy szóbeli állásfoglalása a másodállás tiltásáról. Péter ezután fellebezett, de a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa 2023 március 10-i ítéletében jóváhagyta az elsőfokú döntést, Pétert pedig 39.680 forint bűnügyi költség megtérítésére kötelezte.

Péter szerint ugyanakkor ez az ítélet annyiban (is) sérelmezhető, hogy bár előzetesen direkt jelezték ügyvédjével, hogy szeretnének jelen lenni a döntésnél, és még egyszer előadni érveiket, a bíró mégis távollétükben határozott.

Mivel még az egész ügy kezdetén az ügyészség elsőre elutasította a nyomozást, Péter pótmagánvádas indítványban kérte sikeresen ennek felülvizsgálatát. Csakhogy pótmagánvád esetében már nem lehet a Kúriához fordulni felülvizsgálati kérelemmel, Péter ezért most azt tervezi, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, igaz, a beadvány elkészítettésére egyelőre nincs elég pénze.

Kerestük a Honvédelmi Minisztériumot is, hogy létezik-e ilyen belső utasítás, válaszukat közölni fogjuk.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG