Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijöttek a képviselői vagyonnyilatkozatok, de teljesen mindegy, miket írnak oda


Gulyás Gergely és Rogán Antal a parlamentben 2022. szeptember 26-án
Gulyás Gergely és Rogán Antal a parlamentben 2022. szeptember 26-án

A képviselők vagyonnyilatkozati rendszere számos országban hatékony eszköz a korrupció ellen, segít kiszűrni az összeférhetetlenséget, növeli az elszámoltathatóságot. Magyarországon a gyakorlatban semmilyen érdemi következménye nincs, ha egy képviselő valótlanságot állít benne, nyugodtan beleírhatnák azt is, hogy mind hajléktalanok.

Február elsején közzétették a képviselői vagyonnyilatkozatokat. Akinek van hozzá kedve, az kézzel ráírhatja a papírra bizonyos vagyonelemeit. Ezt feltöltik a parlament honlapjára, és ezzel le is zárult a folyamat.

Hivatalosan persze minden vagyonelemet be kellene vallaniuk, de ezt

  • egyrészt alapjáraton senki nem ellenőrzi,
  • másrészt ha újságírók, civilek mégis kiderítették, hogy súlyosan hamis egy-egy vagyonnyilatkozat, akkor sem lett semmilyen érdemi következménye. Pontosabban annyi lett, hogy a gyakorlatban az érintett legfeljebb átírta a kifogásolt részeket.

Évek óta nyíltanszínjátéknak, ​abszurd rituálénak írták le a lapok a folyamatot, amely a képviselőknek legfeljebb az átláthatóság látszatát kölcsönözte.

Az olvasóra bíznánk annak eldöntését, mennyi van értelme olyan hivatalos papírokat kitöltögetni, amelyeknek tartalma nem biztos, hogy igaz, de ha biztosan nem igaz, akkor se jár érte büntetés.

Ehhez kapcsolódóan: Olvassa el átfogó sorozatunkat arról, hogy az illegális pártfinanszírozás és a politikusok saját lenyúlásai hogyan változtak a mostani rendszerűvé. Ez az első rész, ez a második, ez a harmadik.

Ha minden kötél szakad, legfeljebb át kell írni egy kis időre

Ha az érdeklődők mégis kiderítettek egy-egy extrém aránytalanságot, az érintett gyakran hallgatott egy-két napig, majd végül eszébe jutott egy vagy több magyarázat a vagyon forrására. Néha emellett fel is jelentették az érdeklődőt.

Emlékezetes magyarázat volt például 2014-ben, amikor Mészáros Lőrinc elfelejtette, hogy év közben kivett egymilliárd forintot a cégeiből, és abból élt.

Ehhez kapcsolódóan: Lassan tananyaggá válhat a magyar illiberális kormányzás, a svéd kormány konferenciát szervezne a tanulságaiból.

Még nagyobb port vert Rogán Antal lakásának pár nap alatti ismétlődő növekedése ugyanebben az évben. Kicsit később Rogán Antal feltalált egy jól jövedelmező informatikai szabadalmat.

A DK-s Varju Lászlónál 2016-ban azután derült ki, hogy kicsit több vagyonos cége volt, mint amit korábban bevallott, miután Lamperth Mónika korábbi szocialista belügyminiszter ilyesmivel viccelődött egy nyilvános kommentjében.

Egy híres kivétel azért volt, az MSZP-s Simon Gábor
Nem lehet azt sem mondani, hogy soha ne történt volna érdemi lépés hibás vagyonnyilatkozat miatt. A 2014-es választások előtt a Magyar Nemzet különleges információkhoz jutott, az MSZP-s Simon Gábor bankszámlaadataihoz. Igaznak bizonyult többek között az, hogy a párt elnökhelyettese öt évvel azelőtt több száz millió forintot tett egy ausztriai bankszámlára, amit sosem írt bele a vagyonnyilatkozataiba. Simont hamar őrizetbe vették, büntetőügye viszont azóta elképesztően lassan halad, máig zajlik.


Szijjártó Péteréknél szintén 2014-ben nem volt egyértelmű, honnan tellett nekik legális pénzből 167 milliós új házra. Aztán elmondta, hogy segítők és a szülők adtak kölcsön neki, ő csak nyolcvanmilliót tett bele a megtakarításaiból. Hamarosan aztán még sokkal jobban emlékezett, aszerint igazából csak 68 milliót fizetett ő a házba.

A témától nem független, hogy közben lényegében ellehetetlenítették a NAV számára a vagyonosodási vizsgálatokat. Ez egyébként nem sokkal azután történt, hogy 2015-ben ellenzékiek vagyonosodási vizsgálatot kértek Habony Árpád és Szijjártó Péter ellen – előbbi akkoriban szaporodó médiabefektetései, utóbbi luxusingatlan-vásárlása után.

A kormány tavaly nyáron egyébként tovább akarta volna lazítani a vagyonnyilatkozati rendszert, el is fogadtak egy olyan verziót, amelyben például még ezt a jelenleg felesleges papírt se kell kitöltögetni évente, elég lett volna ciklusonként egyszer. Ezt azonban az uniós pénzek megszerzése érdekében, azaz EU-s nyomásra még ősszel visszacsinálták.

Ha valaki nézelődne a mostani vagyonbevallásos papírok között, itt megteheti képviselőnként. Rogán Antal híressé vált informatikai találmánya szerinte például havi 24 millió forint körüli bevételt jelentett, vagy Orbán Viktor évekig hivatalosan nulla forint megtakarítással élt, de idén változtatott, és lett 14 millió forint félretett pénze a családi számlájukon az új vagyonbevallása szerint.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG