Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Keserű hét vár a családokra a maláj utasszállító lelövésének tárgyalásán


Ebben az amszterdami tárgyalóteremben lépett új szakaszába az MH17-es járat lelövésének ügyében indított per 2021. június 7-én
Ebben az amszterdami tárgyalóteremben lépett új szakaszába az MH17-es járat lelövésének ügyében indított per 2021. június 7-én

Holland bírák a héten kezdik el bemutatni a bizonyítékokat abban a gyilkossági ügyben, amelyet négy, szökésben lévő gyanúsított ellen indítottak azzal a váddal, hogy lelőttek egy maláj utasszállító gépet a lázadók kezén lévő Kelet-Ukrajna fölött 2014-ben, és ezzel megöltek 298 embert.

Az áldozatok családtagjai azt mondják, hogy a vallomások fájdalmas emlékeket hozhatnak a felszínre, de hálásak azért, hogy végre meghallhatják, mi történt a szeretteikkel a Malaysia Airlines 17-es járatának fedélzetén.

Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járat olyan területen csapódott a földbe, amely az ukrán erők ellen harcoló oroszbarát szeparatisták kezén volt. Nemzetközi nyomozók szerint orosz föld-levegő rakétával lőtték le.

Először kapnak szót az ügyészek

Három orosz és egy ukrán állampolgárt, akik a gyanú szerint kulcsszerepet töltenek be a szeparatista erők szervezeteiben, gyilkossággal vádolnak. Moszkva nem hajlandó kiadni az Oroszországban tartózkodókat. Az oroszok egyike külföldről védekezik, és tagadja a vádakat, míg a többiek nem jelöltek ki ügyvédet és nem vesznek részt a perben.

„Ez nagyon nehéz nap a számunkra. Most van az első nap, ahol az ügyészé a szó, és ez nehéz nekünk” – mondta az újságíróknak a tárgyalóterembe lépő Evert van Zijtveld, aki két gyermekét, Frederique-et és Robert-Jant, valamint felesége szüleit veszítette el.

A rakéta típusát határoznák meg

Egy évig tartó, főként eljárásügyi meghallgatások után a bírák hétfőn jelentették be a bizonyítási szakasz kezdetét. Keddtől megkezdik a nyomozók által összegyűjtött bizonyítékok összegzését és esetleg a tanúk beidézését.

Hendrik Steenhuis bíró azt mondja, hogy testülete kifejezetten annak a meghatározására törekszik, hogy milyen típusú rakéta találta el a repülőgépet, honnan lőtték ki, és felelősségre vonható-e a négy gyanúsított.

„Hosszú időbe telik, de szeretnénk tudni az igazságot. Ez az egyetlen dolog, amit még megtehetünk a gyerekeinkért” – mondta Rob Frederiks, akinek 23 éves fia, Bryce a barátnőjével, Daisyvel együtt halt meg a katasztrófában.

Évekig tartó bizonyítékgyűjtés után egy nemzetközi nyomozócsoport 2018 májusában arra a következtetésre jutott, hogy a repülőgép lelövésére használt rakétavető Oroszország 53. légvédelmi rakétadandárjához tartozott. A holland kormány Moszkvát tartja felelősnek. Oroszország tagadja, hogy bármi köze lett volna a dologhoz, és egy sor lehetséges elméletet kínált fel arról, hogy az MH17-es járat hogyan tűnt el az égboltról: például hogy az ukrán légierő egyik gépe vagy az ukrán szárazföldi erők lőtték le Buk légvédelmi rendszer segítségével.

A gyanúsítottak nincsenek jelen

A négy gyanúsítottat – Szergej Dubinszkijt, Oleg Pulatovot és Igor Girkint, valamint az ukrán Leonyid Harcsenkót – távollétében vonja felelősségre a hágai bíróság a tragédiában való részvételükért. A tárgyaláson csak az egyiküket, Pulatovot képviselik ügyvédek.

Mind a négy gyanúsítottat azzal vádolják, hogy kulcsszerepet töltöttek be a Kijev ellen harcoló szeparatista lázadók között.

Van Zijtveld szerint „kár”, hogy a vádlottak nem jelentek meg a bíróságon: „Szeretnénk tudni, hogy kik ők, de (…) a bíróságnak kell döntenie, mi bízunk bennük.”

A végső bizonyítékok bemutatásának dátumát még nem tűzték ki, de a bíróság azt közölte, hogy az áldozatok családjai a szeptemberi meghallgatásokon közvetlenül fordulhatnak a bírákhoz, hogy elmondják, milyen hatással volt az életükre a repülőgép-szerencsétlenség.

Készült a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG