Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kész orvosi segítséget igénybe venni az éhségsztrájkoló volt georgiai elnök


Miheil Szaakasvili hívei tüntetnek Tbilisziben 2021. október 14-én
Miheil Szaakasvili hívei tüntetnek Tbilisziben 2021. október 14-én

Kész orvosi segítséget igénybe venni a börtönében már csaknem három hete éhségsztrájkoló Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök, azonban leszögezte, hogy folytatni fogja a tiltakozást.

Az egykori államfő ügyvédje, Dito Szadzaglisvili szerdai sajtótájékoztatóján felolvasta védence levelét, miszerint Szaakasvili „kész meghalni” az ügyéért.

„Ugyanakkor szeretnék tudatomnál maradni és megőrizni cselekvőképességemet a végsőkig, ezért beleegyeztem az orvosi beavatkozásba, amely segíteni fog abban, hogy megőrizzem a józan eszemet, és legalább korlátozottan részt vehessek a jelenleg is zajló eseményekben” – írta.

Orvosok egy csoportja egy nappal korábban azt javasolta a büntetés-végrehajtási intézet vezetésének, hogy szállítsák Szaakasvilit kórházba megfigyelésre.

Miheil Szaakasvilit október 1-jén vették őrizetbe, nem sokkal azt követően, hogy nyolc év után bejelentette visszatérését Georgiába. A börtönben azonnal éhségsztrájkba kezdett. A letartóztatás hírére támogatói tízezrei vonultak utcára Tbilisziben. Emellett számos európai törvényhozó is a szabadon engedését követelte.

Az országot 2004 és 2013 között vezető 53 éves politikus ellen illegális határátlépés miatt indult most eljárás, amely szerinte politikailag motivált. 2018-ban távollétében kilenc év börtönre ítélték hazájában hatalommal való visszaélés miatt. Ő határozottan tagadta a vádakat.

Elemzők szerint az exelnök őrizetbe vétele tovább mélyítette a politikai válságot a kaukázusi országban.

XS
SM
MD
LG