Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két egyetem is kész maga biztosítani a hallgatói mobilitást, ha elapadnak az erasmusos források


A Budapesti Corvinus Egyetem, az egyik legrangosabb magyar egyetem főépülete 2012. október 31-én
A Budapesti Corvinus Egyetem, az egyik legrangosabb magyar egyetem főépülete 2012. október 31-én

Az egyik alapítványi intézmény a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a másik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Hivatalosan máig nem kaptak értesítést az Európai Bizottság döntéséről, hogy felfüggesztik az Erasmus+ és a Horizon Europe pályázatait.

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, az Európai Bizottság már tavaly év közben jelezte a magyar kormánynak, hogy álláspontja szerint az alapítványi fenntartású egyetemek esetében nincs biztosítva az uniós támogatások közérdekű felhasználásának átláthatósága, és aggályosnak tartja a fideszes vezetők részvételét az egyetemeket fenntartó alapítványokban.

A 24.hu most arról ír, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatrendszerére, forrásaira alapozva megkezdte egy akcióterv előkészítését, hogy az esetlegesen elmaradó Erasmus+-program helyett saját, nemzetközi mobilitási programot dolgozzon ki.

A hírportál idézi az egyetem rektorát, Gyuricza Csabát, aki közölte: a MATE hallgatóinak mobilitáshoz fűződő joga az egyetem számára szent és sérthetetlen, amennyiben az ehhez szükséges források a jövőben nem a megszokott módon fognak érkezni, akkor sem érheti hátrány azokat, akik már ott tanulnak, vagy most szeretnének az egyetem hallgatóivá válni.

A rektor tájékoztatása szerint az egyetemen jelenleg is mintegy hatszáz hallgató és oktató vesz részt külföldi részképzésen, szakmai gyakorlaton. Az intézményben száznál több országból 2400 külföldi hallgató folytatja felsőfokú tanulmányait.

Ehhez kapcsolódóan: Erasmus-ügy: Navracsics Tibor abban bízik, hogy ez félreértés, az egyetemeket sokkolta a hír

Eközben Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke a szeged.hu-nak szintén arról beszélt, hogy amennyiben a hallgatói mobilitás szempontjából fontos Erasmus+-források hozzáférhetetlenné válnának, az egyetem saját forrásból biztosítani fogja, hogy a hallgatói mobilitás legalább a jelenlegi szinten fennmaradhasson. Hozzátette, hogy az egyetem nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság döntéséről, és ilyen horderejű ügyekben nem sajtóhírek alapján tájékozódnak.

Eddig 21 egyetem esett át a modellváltáson és vált alapítványi fenntartásúvá. Ezeket nagyrészt fideszes miniszterek, államtitkárok, politikusok vagy Fidesz-közeli emberek vezetik.

Például a szegedi egyetem kuratóriumi tagjai között található Lantos Csaba energetikai miniszter és Trócsányi László korábbi igazságügyminiszter, az Európai Parlament jelenlegi fideszes képviselője is. Lázár János a Magyar Agrártudományi Egyetem, Varga Judit a Miskolci Egyetem, Szijjártó Péter a győri Széchenyi István Egyetem, Bajkai István és Fazekas Sándor az Állatorvostudományi Egyetem, Lezsák Sándor pedig a Kecskeméti Egyetem alapítványának kuratóriumában van. Többen közülük ezért 1-1,5 milliós fizetést is kapnak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG