Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két embert őrizetbe vettek a Navalnij szövetségese elleni litvániai támadás ügyében


Leonyid Volkov orosz ellenzéki politikus sérülései a támadás után
Leonyid Volkov orosz ellenzéki politikus sérülései a támadás után

A lengyel hatóságok két személyt őrizetbe vettek. A gyanú szerint ők támadtak rá előző hónapban húsklopfolóval Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető volt munkatársára.

Gitanas Nausėda litván elnök köszönetet mondott Lengyelországnak, és tudatta, hogy a gyanúsítottakat át fogják adni országának, azt azonban nem határozta meg, hogy mikor.

„Két embert őrizetbe vettek Lengyelországban azzal a gyanúval, hogy megverték Leonyid Volkov orosz ellenzéki vezetőt. Köszönetet mondok Lengyelországnak a kiváló munkáért. Beszéltem erről a lengyel államfővel, neki is megköszöntem a kitűnő együttműködést” – jelentette ki.

Leonyid Volkovot húsklopfolóval támadták meg vilniusi otthona közelében. A már 2020 óta külföldön élő politikusnak eltört a karja, és más sérüléseket is szenvedett.

Ehhez kapcsolódóan: Húsklopfolóval támadták meg Alekszej Navalnij egykori közeli szövetségesét Litvániában

Volkov, aki korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök „verőembereit” emlegette a történtek kapcsán, arról számolt be, hogy bár nem ismeri a részleteket, látta, hogy milyen keményen és kitartóan dolgoznak az ügyön a litván rendőrök, és örül neki, hogy sikerrel jártak.

A rajtaütésről elsőként Kira Jarmis, a sokak szerint februárban börtönében meggyilkolt ellenzéki vezető volt szóvivője számolt be, mondván, hogy egy ismeretlen férfi előbb betörte Volkov autójának ablakát, majd könnygázt fújt a szemébe, mielőtt nekiesett volna a fegyverével.

Közölte, hogy a politikusnak végül az autó ajtajával és a lábával sikerült visszavernie a támadóját, ezért is sérült meg a lábán.

Kara-Murza felesége retteg, hogy a bebörtönzött orosz ellenzéki lesz Navalnij után
a következő áldozat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00

Mindössze egy nappal a támadás előtt Volkov a Meduzának adott interjúban arról is beszélt, hogy Navalnij halála óta jobban aggódik személyes biztonsága miatt.

„A legnagyobb kockázat most az, hogy mindannyiunkat megölnek” – fogalmazott.

A Vlagyimir Putyin leghangosabb bírálójának számító Alekszej Navalnij igen gyanús körülmények között vesztette életét februárban szibériai börtönében, ahol 19 éves büntetését töltötte.

Ehhez kapcsolódóan: Gyakorlatilag halálos ítélet az oroszországi másként gondolkodók börtönbüntetése

Leonyid Volkov a bebörtönzött aktivista számos többi szövetségeséhez hasonlóan már évekkel ezelőtt elhagyta Oroszországot, miután a hatóságok vizsgálatot indítottak a Korrupcióellenes Alapítvány ellen. 2021 óta hazájában elfogatóparancs van érvényben ellene.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG