Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Húsklopfolóval támadták meg Alekszej Navalnij egykori közeli szövetségesét Litvániában


Rendőrök a támadás helyszínén, Vilniusban 2024. március 13-án
Rendőrök a támadás helyszínén, Vilniusban 2024. március 13-án

A néhai orosz ellenzéki vezető volt munkatársának eltört a karja, és más sérüléseket is szenvedett. Ennek ellenére ígéretet tett rá, hogy folytatni fogja a harcot Vlagyimir Putyin elnök rezsimje ellen.

Leonyid Volkovot húsklopfolóval támadta meg egy ismeretlen férfi kedd este 10 óra körül Vilniusban, az otthona közelében.

„Folytatom a munkát, nem fogom feladni” – jelentette ki a már 2020 óta külföldön élő politikus, miután hazaengedték a kórházból.

„Péppé akartak verni. Egy férfi támadt rám közvetlenül a házam előkertje előtt (…) Rásózott a lábamra vagy tizenötször, de valahogy ép maradt. Fáj a járás, de azt mondják, hogy nincs törés. A karomat viszont eltörte” – mondta, hozzátéve, hogy az orosz elnök verőemberei így adták át az üdvözletüket.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij szövetségese tiltakozásra buzdítja az oroszokat az elnökválasztás napján, a Kreml nem örül

Volkov sérüléseiről és az autójában keletkezett károkról fényképeket is feltöltöttek Navalnij csapatának Telegram-oldalára.

A rajtaütésről elsőként Kira Jarmis, a sokak szerint februárban börtönében meggyilkolt ellenzéki vezető volt szóvivője számolt be, aki arról tájékoztatott, hogy egy ismeretlen férfi először betörte Volkov autójának ablakát, majd könnygázt fújt a szemébe, mielőtt nekiesett volna a fegyverével.

Közölte, hogy a politikusnak végül az autó ajtajával és a lábával sikerült visszavernie támadóját, ezért is szenvedett sérüléseket a lábán.

Kara-Murza felesége retteg, hogy a bebörtönzött orosz ellenzéki lesz Navalnij után
a következő áldozat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00

Mindössze egy nappal a támadás előtt Volkov elmondta a Meduzának adott interjúban, hogy a korábbinál jobban aggódik a személyes biztonsága miatt Navalnij halála óta.

„A legnagyobb kockázat most az, hogy mindannyiunkat megölnek” – fogalmazott.

A litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis sokkolónak nevezte a történteket. „Az illetékes szervek rajta vannak az ügyön. A tetteseknek felelniük kell majd az elkövetett bűncselekményért” – írta a korábban Twitterként ismert X-en.

Ehhez kapcsolódóan: Egy orosz ellenzéki vezető szerint már a belátható jövőben össze fog omlani a Putyin-rezsim

A Vlagyimir Putyin leghangosabb bírálójának számító Alekszej Navalnij előző hónapban igen gyanús körülmények között vesztette életét szibériai börtönében, ahol 19 éves büntetést töltötte.

Leonyid Volkov a bebörtönzött aktivista számos többi szövetségeséhez hasonlóan már évekkel ezelőtt elhagyta Oroszországot, miután a hatóságok vizsgálatot indítottak a Korrupcióellenes Alapítvány ellen. 2021 óta elfogatóparancs van érvényben ellene hazájában.

Készült az AFP és a Meduza tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG