Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két epizód is díjnyertes a Szabad Európa „Szelfi” podcast-sorozatából


A Szegénységről Méltósággal Sajtódíj különdíját nyerte a Szabad Európa két podcastja is. Szelfi című sorozatunkban a Kocsis Krisztián agykutatóval és a Zsiga Melinda kick-box világbajnokkal rögzített beszélgetések kapták az elismerést. Mivel a zsűri nem tudott dönteni, így mind a két interjú egymással holtversenyben lett különdíjas. Mindkét podcast készítője a Szabad Európa főmunkatársa, Báthory Róbert.

A díjat az Esély Labor Egyesület alapította, és idén ötödik alkalommal adták át az Átlátszó, az ERSTE Stiftung, az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék és az Erősítő közreműködésével. A cél, hogy azokat az újságírói munkákat jutalmazzák, amelyek a szegénységben és társadalmi kirekesztésben élő emberek helyzetét körültekintéssel, odafigyeléssel, a statisztikai adatok mögött az embert és erőfeszítéseit láttatva, a szereplők méltóságát tekintetbe véve, perspektívát mutatva ábrázolják.

Mint a díj weboldalán írják, a díjat odaítélő zsűri tagjai maguk is szegénységben élő, vagy korábban szegénységet megtapasztalt érintettek, szakmai munkatársak, akik első kézből rendelkeznek tapasztalattal a témában, és a probléma rendszerszintű voltából fakadóan több oldalról látnak arra rá. Idén az InDaHouse Hungary Egyesület, az Önállóan lakni közösségben élni csoport, és az Érdekem az Érdeked Egyesület önkéntesei alkotják a zsűrit, amely 64 pályamunkát kapott a meghirdetett három kategóriában.

A Kocsis Krisztiánt bemutató Szelfi-epizódból kiderül, hogy a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó agykutató neurobiológus egy Pécs melletti faluban született. 5 éves kora körül vér szerinti apja intézetbe adta, de ott csak néhány hónapot volt, mert gyorsan örökbe fogadták. Ugyan iszonyatos lemaradása volt a kortársaihoz képest, de az örökbefogadó családja hamar rájött, hogy kivételesen okos gyerek.

"Életem legjobb lépése az volt, amikor 4 évesen tüzet raktam a budapesti lakásban" - interjú Kocsis Krisztián neurobiológussal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:23:54 0:00
Közvetlen elérés

A másik díjazott podcastban bemutatott Zsiga Melinda hosszabb ideig volt állami gondozott. Sosem értette, hogy miért bántja az anyja. Kilenc évesen magyarázta el neki az új családja, hogy aki bántalmazta, az valójában a korábbi nevelőanyja volt. „Inkább nem akarok kötődni, hogy ne a csalódás érjen” – válaszolta a magyar kick-box bajnok arra, hogy felnőttként sikerült-e igazi barátokat szereznie.

"Mindig mondom a fiúknak, hogy keményebben üssenek" - Szelfi Zsiga Melindával, magyar kick-box bajnokkal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:30:13 0:00
Közvetlen elérés

"Nagyon izgalmas volt a podcastjaidat hallgatni és velük dolgozni, és látni, ahogy élővé válnak általuk a zsűritagoknak fontos értékek és a Sajtódíjas alapelveink. Az ilyen zsűrifolyamatért és pályamunkákért éri meg szervezni ezt a civil kezdeményezést. Díjazástól függetlenül, átlagos rádióhallgatóként pedig remélem, hogy többen megismerik a munkád és a podcastod" – írta a műsorokat készítő Báthory Róbertnek az egyik szervező, Kovács Annamária.

Inspiráló élettörténetek

Báthory Róbert, a Szabad Európa főmunkatársa
Báthory Róbert, a Szabad Európa főmunkatársa

„A Szelfiben életúttörténeteket mutatok be, olyan embereket, akik a közvélemény számára vagy a szakmájukban kiemelkedő eredményeket értek el. Mindannyian nagy utat jártak be, amíg elérték a céljaikat. A műsor tavaly szeptemberi kitalálásakor fontos szempont volt az is, hogy ezek az emberek mások számára is inspirálóak, példamutatóak legyenek. Vagy azért, mert nem adták fel és a nehézségek ellenére is küzdöttek tovább úgy, hogy végig emberek tudtak maradni és nem felejtették el, honnan indultak, vagy éppen a szakmai tudásuk miatt, amelynek alapja az örök kíváncsiság, tanulni akarás képessége” – foglalja össze a műsor lényegét a műsorvezető-szerkesztő Báthory Róbert.

„Az interjúkban az is fontos, hogy ezek az emberek a múltjukkal és a küzdelmeikkel megpróbálnak nagy, ma is jelen lévő össztársadalmi problémákra reflektálni, gondolok itt a rendszerszintű diszkriminációra, a kirekesztésre, a mélyszegénység megoldhatatlannak tűnő problémájára, vagy éppen a politikai megbélyegzésre. Mindezért a Szelfi vendégei is tág spektrumon mozognak, megfordult már nálam például a 30 éve hajléktalan Jutka, aki végül lakásba költözhetett, vagy a CEU professzora is, akit a szocializmusban egy csomagtartóban csempésztek Nyugatra 18 évesen. Melinda és Krisztián sztorijában sok-sok hasonlóság van. Például az, hogy mindketten azt mondták az interjú végén, hogy azzal mentették meg az életüket, hogy kiemelték őket a családjukból” – mondja a készítő, akit örömmel tölt el, hogy az alig egy éves podcast-sorozat nemcsak a Szabad Európa közönségének, de ezek szerint a szakmának is tetszik.

A Szabad Európa Szelfi podcast-sorozatának további epizódjait itt találja.

XS
SM
MD
LG