Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két év börtönre ítélték a Lukasenka ellen tüntető focistát


Aleakszandr Ivulin
Aleakszandr Ivulin

Két év börtönbüntetésre ítélték az ismert belarusz labdarúgót és sportújságírót, Aleakszandr Ivulint, mert részt vett a demokráciapárti tüntetéseken. Ivulint eredetileg csak a gyülekezési törvény megsértése miatt tartóztatták le, most a társadalmi rend megzavarására irányuló tevékenységért kapott két évet.

A minszki kerületi bíróság január 19-én hirdette ki az ítéletet Ivulin ellen, akit bűnösnek talált „a társadalmi rend megzavarására kirívóan irányuló tevékenységek szervezésében és előkészítésében”. Ivulint, aki visszautasította a vádat, tavaly június elején tartóztatták le, és eredetileg harminc nap börtönbüntetésre ítélték a nyilvános gyülekezésekről szóló törvények megsértése miatt. Később azonban új vádpontban indult ellene büntetőeljárás.

A másodosztályú Krumkacsij FC csapatában játszó, emellett sportújságíróként dolgozó Ivulint 2021 júniusa óta fogva tartották. Ivulin korábban részt vett a 2020 augusztusában elindult, a szabad választásokat követelő tüntetéseken. Emberi jogi szervezetek Ivulint politikai fogolyként ismerték el.

Belarusz és nemzetközi megfigyelők szerint a 2020 augusztusi elnökválasztást – ahol az országot évtizedek óta vezető Alekszandr Lukasenka hirdette ki magát győztesnek – manipulálták. Az eredmény miatti tiltakozásokra a rezsim több tízezer ember letartóztatásával válaszolt. Több tüntetőt megöltek, az ellenzéki vezetők nagy részét is bebörtönözték vagy száműzetésbe kényszerítették. Hiteles beszámolók érkeztek a politikai foglyok kínzásáról is.

Az elnökválasztás hivatalos eredményeit a nyugati országok nagy része nem ismeri el, így Lukasenkát nem tekintik az ország legitim vezetőjének. A jogsértések miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok több szankciót is bevezetett a rezsim ellen.

Készült a Mediazona tudósításinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG