Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két év börtönt kapott, de megszökött az orosz, akinek a lánya háborúellenes képet rajzolt


Alekszej Moszkaljov
Alekszej Moszkaljov

Két év, büntetés-végrehajtási telepen letöltendő elzárásra ítélték a fegyveres erők lejáratásának vádjával kedden azt az orosz férfit, aki ellen a rendőrség azután kezdett nyomozni, hogy kislánya háborúellenes képet rajzolt az iskolában – közölte az OVD-Info jogvédő szervezet.

Ám a bíróság szóvivője szerint a férfi, Alekszej Moszkaljov éjjel megszökött a házi őrizetből, holléte ismeretlen.

„A vádlott, Moszkaljov úr nem volt jelen az ítélethirdetésen, mert tegnap este megszökött a házi őrizetből” – mondta a szóvivő a tárgyalóteremben készült videón, amelyet a SOTA független hírügynökség tett közzé.

Moszkaljovot elválasztották lányától, Másától, amikor a hónap elején őt magát házi őrizetbe helyezték, a kislányt pedig egy gyermekotthonba vitték városukban, a Moszkvától délre fekvő Jefremovban.

Az eset felháborodást váltott ki az orosz emberi jogi aktivisták körében, és online kampányt indítottak útjára a család újraegyesítése érdekében.

Ehhez kapcsolódóan:Nyolc hónapnyi munkatáborra ítélték a Szabad Európa volt orosz tudósítóját

Moszkaljovot azok miatt a megjegyzései miatt ítélték el, amelyeket ő maga tett közzé az interneten az ukrajnai háborúról, a nyomozás azonban azután indult, hogy a 12 éves Mása tavaly áprilisban rajzolt egy képet, amelyen orosz rakéták záporoznak egy ukrán anyára és gyermekére. Ez arra késztette az iskola vezetőjét, hogy hívja a rendőrséget.

A rendőrség vizsgálni kezdte Moszkaljov tevékenységét a közösségi médiában. A férfit először 35.000 rubelre (161.000 forintra) bírságolták az orosz hadsereget bíráló megjegyzései miatt. Decemberben a nyomozók újabb eljárást indítottak ellene a fegyveres erők lejáratásának gyanújával, ezúttal egy júniusi közösségimédia-bejegyzés alapján.

A betiltott Memorial orosz emberi jogi szervezet közölte, hogy Moszkaljovot politikai fogolynak tekinti.

A család ügyvédje kedden meglátogatta Mását a gyermekotthonban, és elhozta a rajzokat, amelyeket a kislány az édesapjának készített. Lefényképezhette azt a levelet is, amelyet írt, és amely így szólt: „Apa, te vagy a hősöm” – derül ki a SOTAvision független hírügynökség által közzétett videóból.

Röviddel Ukrajna tavalyi megszállása után Oroszország törvényeket fogadott el a fegyveres erők lejáratása vagy a velük kapcsolatos szándékos hamis információk terjesztése ellen. Ennek alapján akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG