Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két éve van rács mögött Navalnij, aki abban bízik, hogy a „sötétség eltűnik” Oroszországban


Navalnij a börtönben 2022. november 17-én
Navalnij a börtönben 2022. november 17-én

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, akit pontosan két éve zártak börtönbe sokak szerint politikai indíttatású vádak alapján, továbbra is abban bízik, hogy kudarcot vallanak és kiszorulnak a hatalomból az országot az állampolgáraitól ellopni próbáló „tolvajok”.

Navalnij január 17-én, pontosan két évvel azután tette közzé nyilatkozatát – „Szegény hazánkat meg kell menteni…” – közösségi oldalain, hogy letartóztatták, amikor hazaért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Európai laboratóriumok Novicsok-szerű szovjet típusú idegméregnek minősítették a szert, amivel megmérgezték.

„Közben kirabolják, megsebzik, agresszív háborúba rángatják bele Ukrajna ellen, és börtönné változtatják, amelyet a legbecstelenebb és legelvetemültebb gazemberek vezetnek. Bármilyen álláspont képviselete ezzel a bandával szemben, legyen az jelképes is, ami a jelenlegi korlátozott helyzetemben elérhető számomra, fontos” – áll Navalnij bejegyzésében.

„Ahogy két éve mondtam és most is mondom – Oroszország az én országom (…) Nem fogom nekik adni az országomat, és hiszem, hogy a sötétség eltűnik (…) Sokan vagyunk, egészen biztosan sokkal többen, mint a korrupt bírák, a hazug propagandisták és a Kreml tolvajai.”

Navalnijt, aki 2020 augusztusában csaknem halálos mérgezést szenvedett el, és ezért a Vlagyimir Putyin elnök utasítására fellépő orosz biztonsági alkalmazottakat hibáztatja, 2021. január 17-én letartóztatták, majd – egy korábbi feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek a németországi gyógykezelésével elkövetett megsértése miatt – két és fél év börtönbüntetésre ítélték. A Kreml tagadta, hogy bármi köze lenne Navalnij megmérgezéséhez.

Az eredeti ítéletet sokan koholtnak és politikai indíttatásúnak tartják.

Aztán tavaly márciusban Navalnijt kilenc év börtönbüntetésre ítélték a bíróság megsértése és csalás útján elkövetett sikkasztás vádjával, amit ő és támogatói többször is elutasítottak, politikai indíttatásra hivatkozva.

Jelenleg a vlagyimiri körzet Moszkvától mintegy 260 kilométerre keletre fekvő 6. számú büntetőtelepén tartják fogva.

Navalnij Korrupcióellenes Alapítványát és regionális irodáinak hálózatát szélsőséges szervezetnek minősítették, és letartóztatása után betiltották.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij csapata a betiltás dacára újraindítja otthoni tevékenységét

Orvosok: Putyin vessen véget Navalnij „otromba kínzásának”

Egy nappal az évforduló előtt orosz ügyvédek egy csoportja azt követelte, hogy fejezzék be a büntető magánzárkában tartott ellenzéki vezető „otromba kínzását”.

A Telegram-csatornán nyílt levél formájában közzétett felhívás orosz egészségügyi szakemberek egy csoportjának minapi felhívásához csatlakozott. Azt követeli, hogy a kormány hagyja abba Navalnij „terrorizálását”, aki maga is ügyvéd, és attól tartanak, hogy romlik az egészségi állapota. A levelet 14 ügyvéd írta alá, és egy kísérő Facebook-bejegyzésben, amelyet Viktor Drozdov szentpétervári ügyvéd jegyez, felszólítottak más jogászokat, hogy csatlakozzanak erőfeszítéseikhez.

„Ma nem tudjuk és nem is áll jogunkban nyugodtan szemlélni a büntetőeljárással összefüggésben az ügyvédi státuszától megfosztott kollégánk elleni alkotmányos jogsértést és emberi méltóságának megsértését aktív politikai tevékenysége miatt Oroszországban” – áll a felhívásban.

„Az, hogy a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat képviselői megtagadják a szükséges gyógyszerek átadását az ellenzéki kormánykritikusnak, közvetlen veszélyt jelent az életére” – teszik hozzá.

Navalnij és ügyvédje, Vadim Kobzev napok óta mondja, hogy Navalnij erősen köhög és lázas. Kobzev január 10-én közölte, hogy a börtönőrök nem voltak hajlandók gyógyszert átadni ügyfelének.

Ugyanezen a napon orosz orvosok egy csoportja sürgette Putyint, hogy „hagyja abba Navalnij kínzását” a börtönben, és engedje meg, hogy börtönön kívüli egészségügyi intézmények orvosai megvizsgálják, és szükség esetén egy rendes kórházba szállítsák kezelésre.

XS
SM
MD
LG