Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két évbe telt a vádemelés – Három és fél évet kért az ügyész Orosz Bernadett támadójára


Orosz Bernadettet 2019 novemberében egy bujáki üdülőben verte össze brutálisan akkori barátja
Orosz Bernadettet 2019 novemberében egy bujáki üdülőben verte össze brutálisan akkori barátja

A férfi kapcsolatuk kezdetétől féltékeny volt, a vádemelésben szereplő ügy előtt is többször bántalmazta. Az utolsó támadás után Orosz Bernadett, akit a felismerhetetlenségig összevertek, fotót készített magáról, és megosztotta közösségi oldalán. A Szabad Európának is beszélt a történtekről. Szerinte azért is húzódhatott el ennyire a nyomozás, mert a korábbi bántalmazásokat is vizsgálták.

A Nógrád Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és súlyos testi sértés kísérlete miatt emelt vádat azzal az 54 éves férfival szemben, aki 2019-ben egy bujáki üdülőben tartott rendezvényen brutálisan megverte barátnőjét.

Nem ez volt az első bántalmazás

A vádhatóság közleményében felidézi, hogy a férfi és a nő 2018-ban ismerkedett meg, kapcsolatuk a férfi féltékenysége miatt konfliktusokkal volt terhelt. 2019 júniusában egy családi rendezvényen összevesztek, az ittas férfi a nő fejét a falhoz verte, a menekülő sértettet kétszer tarkón ütötte. Később a sértett miskolci otthonába utaztak, ahol a férfi a teraszon ismét bántalmazta Bernadettet, megtépte a haját és megpofozta.

Néhány hónap múlva a férfi a hajnali órákban saját kulcsával bement a sértett otthonába, felébresztette, beszélgettek, de ezúttal is összevesztek, és a férfi többször nagy erővel arcon ütötte a nőt.

Életveszélyes is lehetett volna

2019 novemberében a pár egy bujáki üdülőben vett részt egy rendezvényen. Vacsora után emeleti szobájukban az ittas férfi újra féltékenykedni kezdett, veszekedtek, megütötte a nőt, aki ezután kizárta őt a szobából. A férfi betörte az ajtót, és gátlástalanul, hosszasan bántalmazta a sértettet, aki egyszer ki tudott menekülni a szobából, és segítségért kiáltott, de a férfi a szobába visszahúzva tovább verte. A bántalmazásnak végül a segélykiáltásra az emeletre siető vendégek és dolgozók vetettek véget.

A nő az arcán és a fején zúzódásos és töréses, nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, a szakértők szerint életveszélyes sérülések is keletkezhettek volna.

A Nógrád Megyei Főügyészség a férfi ellen életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és kétrendbeli súlyos testi sértés kísérlete miatt emelt vádat. Az ügyészség három év hat hónap szabadságvesztés és négy év közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt, ha a férfi az előkészítő ülésen beismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

"Nekem nem lehet fájdalmat okozni" - rémálomból segítő eszköz
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:19 0:00

Másokon próbál segíteni

A többgyermekes miskolci Orosz Bernadett, aki próbál sorstársain segíteni, áprilisban adott interjút a Szabad Európának. Mint mondta, amikor megosztotta a tragédia képeit, és leírta, mi történt vele, rengeteg visszajelzést kapott.

Megalapította a BÉKE Központ az Erőszakmentes Életért Egyesületet, küzd a családon belüli bántalmazás ellen. Munkáját a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) SZABAD-díjjal ismerte el tavaly, mert – ahogy az indoklásban megfogalmazták – Orosz Bernadett „súlyos traumából kovácsolt erőt, és láthatóvá tett egy olyan problémát, ami nagyon sokszor marad láthatatlan”.

XS
SM
MD
LG