Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább érvényes a védettségi igazolvány, új Pfizer-gyógyszert vesz az állam


Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány.
Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány.

Május elsejéig két oltással is érvényesek a védettségi igazolványok, a kormány ezzel igazodik az európai uniós országok gyakorlatához. Az eredeti határidő február 15. volt. A virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, de még mindig csaknem 18 ezer új fertőzöttet regisztráltak, 88 beteg meghalt.

Az elmúlt 24 órában 17.894 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak Magyarországon, velük a járvány kezdete óta összesen 1.600.411 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 88 beteg, velük az elhunytak száma 41.636 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 227.899 fő. Kórházban 4451 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen. A kormányzati járványportál tájékoztatása szerint a fertőzések 94 százalékát az omikron okozza.

Az eredetileg tervezett február 15-ike helyett hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok – jelentette be a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely indoklása szerint a hosszabbítással a kormány igazodott az európai uniós országok gyakorlatához.

Magyarország Pfizer-gyógyszert vesz

A kormányinfón azt is bejelentették, hogy Magyarország részt vesz az Európai Bizottság Paxlovid gyógybeszerzésében. A Pfizer készítményét a magas kockázatú koronavírusos betegek gyógyításához használják. Magyarország ötvenezer kezelésnek megfelelő Paxlovid beszerzését tervezi.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható. Noha a vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG